29 Μαΐ 2015

«Συγνώμη, λάθος» λέει τώρα το ΔΝΤ

Η Κριστίν Λαγκάρντ
AP Photo/Jacquelyn Martin
Για «ανακριβή μετάφραση και απόδοση» κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφερόμενο στη συνέντευξη της επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ), που φέρεται να μιλούσε για ....
το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η Κ. Λαγκάρντ φέρεται να είπε ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα τέτοιο βήμα «δεν θα είναι περίπατος στο πάρκο» αλλά «πιθανότητα» δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με τη FAZ.  
Ωστόσο, ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν αργά το βράδυ της Πέμπτης, ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «προχώρησε σε διάψευση». Σύμφωνα με τον Ράις «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κυρία Λαγκάρντ δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές». Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπήρξαν προβλήματα με τη μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης».
Σε κάθε περίπτωση, παραμένει άγνωστο σε ποια ακριβώς σημεία της συνέντευξης αναφέρεται ο εκπρόσωπος και -κυρίως- εάν η αναφορά της κ. Λαγκάρντ στο ενδεχόμενο μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο πιέσεων των δανειστών προς την Αθήνα που κλιμακώνονται με το πέρασμα του χρόνου. 

«Μικρές οι πιθανότητες» άμεσης συμφωνίας 

Στην εν λόγω συνέντευξη, η κ. Λαγκάρντ φέρεται να υποστήριξε επίσης ότι είναι πολύ μικρές οι πιθανότητες να βρεθεί λύση μέχρι την Κυριακή, μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι είναι «μάλλον απίθανο» ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για την Ελλάδα. 
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα στην Ελλάδα, συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ και απέκλεισε χορήγηση περαιτέρω δανείων χωρίς μία σαφή συμφωνία μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, η Ελλάδα προς το παρόν δεν έχει ζητήσει να μετατεθούν για το τέλος του μήνα οι πληρωμές όλων των δόσεων του Ιουνίου προς το Ταμείο. 

Πηγή: efsyn.gr