6 Μαΐ 2015

Στάση εργασίας, συγκέντρωση στην Ευελπίδων από τους αρχαιολόγους στις 7 Μαΐου

Σε στάση εργασίας, από την έναρξη του ωραρίου μέχρι τις 12 το μεσημέρι, καθώς και σε συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Ευελπίδων στις 9:00, στο κτήριο 4, προκήρυξε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ....
(ΣΕΑ) για την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015, οπότε και εκδικάζεται η αγωγή της δημοσιογράφου και καθηγήτριας του ΑΠΘ και «εκπροσώπου τάφου» Άννας Παναγιωταρέα κατά της πρώην προέδρου και μέλους του ΔΣ του ΣΕΑ Δέσποινας Κουτσούμπα, με την αιτιολογία τής «συκοφαντικής δυσφήμησης» για αναρτήσεις που έκανε η δεύτερη στο facebook.
«Είναι αδιανόητο ότι στην αγωγή αναφέρονται τα πολιτικά πιστεύω της συναδέλφου Δ. Κουτσούμπα, όπως και το γεγονός ότι αποκρύπτεται πως, όταν έγιναν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, η συνάδελφος ήταν Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΑ αντίστοιχα και ασκούσε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της, ελέγχοντας πολιτικά και συνδικαλιστικά τις πράξεις της πολιτικής ηγεσίας και των συμβούλων της. Είναι τέλος αδιανόητο να απαιτεί η κ. Παναγιωταρέα από τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ, και δη από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους, να μην θέτουν ερωτήματα ή να μην αναρωτιούνται για την παρουσία εξωθεσμικών παραγόντων σε έργα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως ανασκαφές σημαντικών μνημείων, αναστηλώσεις, κ.ά», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ.
Η Α. Παναγιωταρέα «θεωρεί “συκοφαντική δυσφήμιση” το δικαίωμα των μελών των σωματείων και των Δ.Σ. να ελέγχουν πολιτικά και συνδικαλιστικά τις πολιτικές ηγεσίες για τα πεπραγμένα τους και το δικαίωμα των εργαζόμενων στο δημόσιο να αρθρώνουν λόγο για το περιεχόμενο της εργασίας τους, για τις διοικητικές πρακτικές που ακολουθούνται και για τις δημόσιες πολιτικές που υπηρετούνται. Θεωρεί “συκοφαντική δυσφήμιση” την προσπάθεια που κατέβαλαν τα σωματεία του Δημοσίου για να αποτρέψουν τις απολύσεις, τις εφεδρείες, τις διαθεσιμότητες και την ανάθεση του έργου των Υπουργείων σε ιδιώτες συμβούλους ή σε εταιρείες. Βαφτίζει την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος “πολιτική εμπάθεια”, η ίδια δημοσιογράφος που είναι γνωστή για τους διορισμούς της και τις αμοιβές της σε θέσεις του δημοσίου, και μάλιστα διαχρονικά», υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ και συμπληρώνει:
«Ας απαντήσει η ίδια η κα Παναγιωταρέα, με ποια ακριβώς κριτήρια -αν όχι την υποστήριξή της στην εκάστοτε εξουσία- κατάφερε να οριστεί “επικοινωνιακή σύμβουλος” του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανασκαφή στην Αμφίπολη, θέση για την οποία υπήρχαν δεκάδες επιστήμονες δημόσιοι υπάλληλοι με πολύ περισσότερα ειδικά προσόντα για να τη φέρουν σε πέρας, χωρίς κανένα κόστος για το δημόσιο και με πολύ καλύτερα αποτελέσματα;»
Να σημειωθεί πως πέραν της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΑ όσο και άλλα σωματεία και φορείς του Πολιτισμού, όπως ICOMOS, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών-Τμήμα Πολιτισμού, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος κτλ., με ψηφίσματά τους καταδικάζουν την αγωγή που ασκήθηκε από την Α. Παναγιωταρέα κατά της Δ. Κουτσούμπα.
Despina
Καταδίκη Παναγιωταρέα από ΕΣΗΕΑ
Με τον τίτλο «Οι δημοσιογράφοι να μην αξιοποιούν και μάλιστα για προσωπικούς λόγους τον “τυποκτόνο νόμο”», σε ανακοίνωσή του, το διοικητικό συμβούλιο της επαναλαμβάνει την πάγια θέση του περί αποφυγής προσφυγής στη Δικαιοσύνη για δημοσιεύματα και υπενθυμίζει ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν τα μόνιμα θύματα του «τυποκτόνου νόμου» και ως εκ τούτου πρώτοι αυτοί θα πρέπει να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση.
Όπως,δε, επισημαίνει χαρακτηριστικά, αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά της Α. Παναγιωταρέα, «η μεταφορά της όποιας αντιπαράθεσης στις δικαστικές αίθουσες και δη με την επίκληση του συγκεκριμένου νόμου, την κατάργηση του οποίου επανειλημμένα έχει ζητήσει η ΕΣΗΕΑ, είναι σε κάθε περίπτωση αντιπαραγωγική, όπως πρόσφατα συνέβη με την αγωγή της συναδέλφου Άννας Παναγιωταρέα, η οποία στρέφεται κατά της περιφερειακής συμβούλου Αττικής Δέσποινας Κουτσούμπα για ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης».
Πηγή: ΜΕΤΑ