24 Μαρ 2015

Την επίσπευση της προανάκρισης για το Highspeed 5 ζήτησε ο Δρίτσας

Την κατά προτεραιότητα υλοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για τα αίτια της πυρκαγιάς με έναν νεκρό, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο ταχύπλοο Highspeed 5 της εταιρείας Hellenic Seaways στη ναυπηγοεπισκευαστική... ζώνη Κερατσινίου, στη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

Στο πλαίσιο της ήδη αναγγελθείσας διαδικασίας από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εργασίας για το αν τηρήθηκαν οι όροι και οι συνθήκες που διέπουν την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων ο αναπληρωτής υπουργός ναυτιλίας ζήτησε τις εξής ενέργειες:

Α) με μέριμνα του αρμόδιου Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά να διενεργηθεί έλεγχος των αν τηρήθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τους όρους τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση των αδειών εκτέλεσης εργασιών ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων.

Β) Με μέριμνα της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Γ) με μέριμνα του Διευθυντή Κλάδου Ελέγχου Πλοίων να διενεργηθεί έκτακτη επιθεώρηση αναφορικά με την πυρκαγιά στο «HIGH SPEED 5» , στον παρακολουθούντα από το πλοίο νηογνώμονα.

Και (Δ) την κατά προτεραιότητα υλοποίηση της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι η προανάκριση για την υπόθεση από το τοπικό λιμενικό τμήμα συνεχίζεται, ενώ χθες με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθερα 9 άτομα. Πρόκειται για τον Τεχνικό Ασφαλείας, τον πλοίαρχο, τον Πρώτο Μηχανικό καθώς και 6 υπευθύνους επισκευαστικών συνεργείων που εργάζονταν στο ταχύπλοο. Σήμερα στο πλοίο, έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης από πραγματογνώμονα του λιμεναρχείου και τεχνικό σύμβουλο της εταιρείας.