22 Μαρ 2015

«Έχοντες και κατέχοντες» καλούνται στο ταμείο

Εχοντες και κατέχοντες έρχονται σε πρώτο πλάνο στη λίστα των μεταρρυθμίσεων-εξπρές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της «επταμερούς των Βρυξελλών».Η λίστα θα δοθεί στους...
εταίρους μέσα στα επόμενα 24ωρα, έτσι ώστε να συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup το ταχύτερο δυνατό, πιθανότατα την Παρασκευή 27 Μαρτίου, και να ανοίξει ο δρόμος για την αποδέσμευση των 1,9 δις ευρώ.
Η λεγόμενη «πρώτη δέσμη» των μεταρρυθμίσεων θα βασίζεται στη γνωστή λίστα Βαρουφάκη που εστιάζει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, τα μέτρα όμως θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένα και θα εκτείνονται και σε άλλα, ευαίσθητα, πεδία.
Το πρώτο εξ αυτών είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, όπου παρατηρείται και η πιο ισχυρή επιμονή από την πλευρά της Γερμανίας. Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου το Σαββατοκύριακο υπό τον πρωθυπουργό, εδώ φαίνεται να προκρίνεται η άμεση προώθηση στις αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων και του ΟΛΠ, ενώ εξετάζεται και το θέμα των σιδηροδρόμων.
Το πεδίο αιχμής, ωστόσο, παραμένει το φορολογικό όπου θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ, με αύξηση συντελεστή στα λεγόμενα «πλούσια» νησιά, ενώ αύξηση φορολογίας εξετάζεται και σε καπνό και ποτά. «Ουδείς θα κλάψει αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στη Μύκονο», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, θυμίζοντας πως υπάρχουν ήδη νησιά υψηλής τουριστικής κίνησης όπως οι Σπέτσες και η Υδρα, που δεν υπάγονται στο ευνοϊκό καθεστώς του χαμηλού ΦΠΑ.
Το βασικό ζητούμενο, άλλωστε, για την κυβέρνηση είναι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν να αποκαθιστούν το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης – ένα αίτημα, το οποίο αποτυπώνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι πλέον πολύ πιθανή η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους έχοντες – μια κίνηση, που δεν έχει αποκλείσει από τον περασμένο μήνα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, ωστόσο, σε μια τέτοια κίνηση είναι ο ορισμός των «εχόντων», με δεδομένες και τις περιπλοκές που δημιουργούν η έκταση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και οι φορολογικές δηλώσεις «φτώχειας» που υποβάλουν οι περισσότεροι ελεύθεροι (μεγαλο)επαγγελματίες.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, υποδεικνύουν με νόημα και την πρόσφατη έρευνα του Hans Bockler που έδειξε ότι επί ημερών κρίσης οι φόροι για τους φτωχούς αυξήθηκαν κατά 337% έναντι μόλις 9% για τους πλουσίους. Ως εκ τούτου, θεωρείται δεδομένο ότι όλο το βάρος της κυβέρνησης θα πέσει στον εντοπισμό του αδήλωτου πλούτου και στη φορολόγηση των καταθέσεων που, παρανόμως, έχουν φύγει στο εξωτερικό.
Σημεία προς διευκρίνιση, με ιδιαίτερη σημασία, στην τελική λίστα είναι και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό – όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και οι ενοποιήσεις ταμείων – καθώς και το μοντέλο και χρονοδιάγραμμα ρύθμισης των εργασιακών.
Πηγή:http://tvxs.gr