17 Μαρ 2015

Την ενοχή Παπακωνσταντίνου προτείνει η εισαγγελέας

Της Άννας Κανδύλη
Την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για τα δυο αδικήματα που κατηγορείται πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.
«Ο κατηγορούμενος και έχει τελέσει τις πράξεις που του αποδίδονται, αλλά και η στάση του με απογοήτευσε»....
«Αν έδειχνε ειλικρινή μεταμέλεια», είπε η εισαγγελέας, «η Δικαιοσύνη θα του φερόταν ανάλογα».
«Μόνον ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ», υποστήριξε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου συμπεραίνοντας πως «αυτός έκανε τις διαγραφές, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του και να μην πληρώσουν φόρους, είτε για να προστατεύσει τον εαυτό του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην περίφημη λίστα».
Κατά την Ξένη Δημητρίου, ο Ιωάννης Διώτης -όπως άφησε να εννοηθεί ο κατηγορούμενος- δεν είχε κανένα κίνητρο να προβεί στην διαγραφή των επίμαχων ονομάτων. Αντιθέτως, σημείωσε, αν ο Διώτης ή ο Βενιζέλος ήθελαν να τον βλάψουν πολιτικά θα άφηναν τα ονόματα και θα προχωρούσαν σε διώξεις για φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βαρύνεται όχι μόνον με την αλλοίωση των δεδομένων της λίστας, και με το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, διότι, όπως ανέφερε, δεν «έδωσε εντολή για έλεγχο της λίστας στο ΣΔΟΕ»
Ειδικότερα η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου τόνισε ότι:
«Τα αρχεία, διαγράφηκαν μετά την αντιγραφή της λίστας από το cd σε στικάκι (usb). Ο μόνος που είχε συμφέρον να το κάνει ήταν ο κατηγορούμενος, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του, είτε για να προστατεύσει το όνομά του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην επίμαχη λίστα.
Επίσης κατά την εισαγγελέα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «δεν έκανε τίποτα για να ερευνηθεί η λίστα». Όσο για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού, ότι η λίστα ήταν προϊόν υποκλοπής και χρειαζόταν διακριτική μεταχείριση το υλικό της, η εισαγγελέας πρόσθεσε «αυτά είναι προφάσεις».
«Τίποτα δεν θα γινόταν, όπως και δεν έγινε, όταν οι Γάλλοι μας έστειλαν και πάλι τη λίστα», είπε η εισαγγελέας, όσο για την Ελβετία, πρόσθεσε, ότι η χρήση της λίστας στα φανερά θα παρεμπόδιζε την επικείμενη συμφωνία με τους Ελβετούς για την παροχή στοιχείων με Έλληνες καταθέτες, «αυτά κι αν είναι προφάσεις».
Η κυρία Ξένου στιγμάτισε την συμπεριφορά του πρώην υπουργού, λέγοντας «δεν θυμάται τίποτα, ότι έκανε, το έκανε μόνος του με κάποιο πρόσωπο της εμπιστοσύνης του».
«Πως είναι δυνατόν να έδωσε τη λίστα σε cd σε κάποια γραμματέα του και να μην ξέρει τί έγινε. Ούτε πρωτοκόλλησε τη λίστα. Πώς είναι δυνατόν; Αυτά δεν συμβαίνουν ούτε σε μικρομάγαζα, όχι σε υπουργεία».
Συμπεραίνοντας, η Εισαγγελέας είπε ότι ο πρώην υπουργός ήταν εκείνος που είχε συμφέρον να κάνει τη διαγραφή των αρχείων των συγγενών του από τη λίστα «και αυτός το έκανε».
Πηγή:http://www.enikos.gr