18 Μαρ 2015

Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ΕΚΤ στη Φρανκφρούτη

ΟΛΟΗΜΕΡΕΣ KΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ
ΑΦΙΣΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ BLOCKUPY: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΗΛΙΘΙΕ»
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Φρανκφούρτης στη Γερμανία από το πρωί της Τετάρτης (18/3).
Οι ολοήμερες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται με αφορμή τα εγκαίνια των νέων γραφείων της ....
Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πόλη, όπου βρίσκεται , άλλωστε, και η έδρα της ΕΚΤ.
Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης υπέρ του ελληνικού λαού στο Βερολίνο, τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στην ίδια πόλη την πρηγούμενη εβδομάδα, την σκυτάλη στις κινητοποιήσεις λαμβάνει η πόλη της Φρανκφούρτης.
Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. Στις κινητοποιήσεις καλούν το κίνημα Βlockupy, αριστερές οργανώσεις και φορείς. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θα ακολουθήσει τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κύπρο, όπου διεξήχθησαν οι εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Αντανακλά, δε, την οργή του λαϊκού παράγοντα απέναντι στον τρόπο που ενεργεί η μία εκ των τριών συνιστωσών της τρόικα, η οποία επιχειρεί συν τοις άλλοις να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα, όπως είχε κάνει και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με στελέχη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ΕΚΤ, προσπαθεί να εδραιώσει τις πολιτικές του μονεταριστικού μονόδρομου της λιτότητας, που θέλει να επιβάλλει το ευρωπαϊκό νεοαποικιακό κατεστημένο στην ευρωζώνη αλλά και σε ολόκληρη την ΕΕ.
"Ο κύριος λόγος της κινητοποίησης είναι ότι η ΕΚΤ είναι μέρος της τρόικας, κι η τρόικα είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές λιτότητας που έσπρωξαν τόσους πολλούς στη φτώχεια", επισήμανε ο Ούλριχ Βίλκεν, ένας από τους οργανωτές της διαδήλωσης του κινήματος "Blockupy", η οποία θα γίνει μπροστά στο νέο κτίριο της τράπεζας, το οποίο κόστισε 1,3 δισεκ. ευρώ!
"Δεν έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά πιέζουν συνεχώς τις κυβερνήσεις για να λαμβάνουν αποφάσεις", τόνισε ο Βίλκεν, αναφερόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ. "Το είδαμε ξανά αυτό στον τρόπο με τον οποίο έκαναν πολύ πιο σκληρούς τους όρους προκειμένου η Ελλάδα να αντλεί χρηματοδότηση μετά τις εκλογές". Νωρίτερα φέτος η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χορήγηση χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες, όταν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έθεσε υπό αμφισβήτηση τις "μεταρρυθμίσεις" που της ζητούνται σε αντάλλαγμα για τη χρηματοοικονομική υποστήριξή της.
"Αυτές είναι οι πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν από τα ωραία καινούργια γραφεία τους στη Φραγκφούρτη", τόνισε ο Βίλκεν.
Οι εξοργισμένοι διαδηλωτές τόνιζαν ότι οι πολιτικές που επιβάλλονται από τα γερμανο-ΕΕ συμφέροντα με την αρωγή της ΕΚΤ, κυρίως στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αλλά και σε ολόκληρη την ευρωζώνη και την ΕΕ, αποτελούν "κόκκινο πανί" για αυτούς. Τόνιζαν , δε, ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου, την ώρα που εγκαινιάζουν τα κόστους 1,3 δις γραφεία της ΕΚΤ, καταδικάζουν σε διαρκή και ατέρμονη λιτότητα τους λαούς της Ευρώπης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το κτήριο της ΕΚΤ με κιγκλιδώματα, ενώ έχουν παρατάξει προκλητικά και απειλητικά πολλές διμοιρίες στους γύρω δρόμους. Σύμφωνα, με πηγές των διαδηλωτών, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περιορισμένης έκτασης συγκρούσεις μετάξυ των δυνάμεων καταστολής και των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, μετά από προκλήσεις της αστυνομίας.
Πάντως το κατασταλτικό σχέδιο της κυβέρνησης της Γερμανίας είναι πρωτοφανές. Μάλιστα, όπως, τόνιζαν εκπρόσωποι των διαδηλωτών η Φρανκφούρτη έχει κυρηχθεί σε κατάσταση εξαίρεσης.
Ενδεικτικά στην πόλη παρευρίσκονται σχεδόν 10.000 (!) αστυνομικοί και ειδικές αστυνομικές ομάδες, ενώ σε μία τεράστια περίμετρο γύρω απο την ΕΚΤ έχουν τοποθετηθεί κάγκελα και φράχτες μήκους 100 χιλιομέτρων.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν 28 αύρες, ήτοι όλες οι αύρες της Γερμανίας.
Μεγάλα τμήματα της κυκλοφορίας στο κέντρο της Φρανκφούρτης έχουν αποκλειστεί. Επίσης έχουν κλείσει πολλοί σταθμοί μετρό και τράμ.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ BLOCKUPY: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ*
Η ώρα του Κυρίου, έρχεται σαν κλέφτης στην μέση της νύχτας, γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του προς τους Θεσσαλονικείς, την κοινότητα στην οποία τώρα υπάρχει η σύγχρονη ελληνική πόλη της Θεσσαλονίκης. Μία απίστευτη σύμπτωση μιας και σήμερα ξανά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα εποχή, μία εποχή που ξέσπασε μάλλον ξαφνικά έχοντας τις ρίζες της στην Ελλάδα. Οι προκλήσεις αυτής της νέας εποχής, δεν εξαρτώνται απλά από την δυνατότητα κάποιας κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων, επειδή οι μεγάλες αλλαγές που πλησιάζουν και που εγκαινιάστηκαν από τις Ελληνικές Εκλογές, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία κυβέρνηση και σίγουρα όχι από μία κυβέρνηση που είναι μόνη της.
Ποια είναι η μεγάλη αυτή αλλαγή που πραγματοποιήθηκε από τους Έλληνες ψηφοφόρους και την Κυβέρνησή τους; Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της αναταραχής που οι λεγόμενοι «θεσμοί» προσπαθούν να αναιρέσουν; Ως πρώτο βήμα, επιβάλλεται να απαγορευτεί σε αυτούς τους θεσμούς να μας μετατρέψουν όλους σε οφειλέτες. Οι Έλληνες ψηφοφόροι και η Κυβέρνησή τους δηλώνουν συνοπτικά: Είμαστε αθώοι. Θα επιστραφεί η ευθύνη των χρεών προς τους πραγματικούς οφειλέτες: τους ίδιους τους θεσμούς, τις χρηματοοικονομικές αγορές, τις κυβερνήσεις τους, τις διεφθαρμένες ελίτ -οπουδήποτε και οποιοιδήποτε και αν είναι- και η λογική που τους συνδέει. Το ελληνικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Δεν πληρώνουμε το χρέος σας.
Το δεύτερο βήμα αυτής της μεγάλης αλλαγής είναι να μετατρέψει το πρόβλημα του χρέους από ένα Ελληνικό πρόβλημαΙσπανικό ή Πορτογαλικό κλπ), σε ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αν θέλαμε να το διατυπώσουμε λίγο πιο θετικά: Απορρίπτοντας την ευθύνη αυτού του μεγάλου χρέους, οι Έλληνες ψηφοφόροι και η Κυβέρνησή τους απαιτούν με την σειρά τους μία Δημοκρατική Ευρώπη. Ζητούν μία Ευρώπη που θα παρέχει σε όσους ζουν στην επικράτειά της, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση για τα δικαιώματά τους και συνεπώς στον κοινωνικό πλούτο. Σε αντίθεση με αυτό, ο στόχος των «θεσμών» και των πελατών τους είναι να υποτάξουν όλη την Ευρώπη σε ένα χρέος που δεν μπορεί να αποπληρωθεί ποτέ.
Αυτή η υποταγή αναφέρεται συχνά ως λιτότητα και σχετίζεται με μία φετιχοποιημένη «μαύρη» οικονομική πολιτική. Ο κανόνας της λιτότητας επιθυμεί να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όλοι μας – και μαζί και η ίδια η δημοκρατία- είμαστε χρεωμένοι στην οικονομία. Η πολιτική δήλωση που συνοδεύει το παραπάνω, είναι ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι υποταγμένη στην Γερμανία. Ως εκ τούτου το βασικό τρίτο βήμα της ανατροπής είναι η αντικατάσταση της οικονομίας με την πολιτική δράση και την δημοκρατία.
Η ζωή μας δεν μπορεί να υπολογιστεί με μία καλοφτιαγμένη φόρμουλα και μία εύχρηστη αριθμομηχανή. Το να είσαι αλληλέγγυος με τους Έλληνες και την Κυβέρνησή τους δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από το να είσαι αλληλέγγυος με μία Ευρώπη η οποία από τώρα και στο εξής υποβάλλεται σε μία διαδικασία εκδημοκρατισμού. Ωστόσο, μία τέτοια διαδικασία δεν μπορεί απλά να είναι μία κυβερνητική πράξη από μόνη της καταδεικνύοντας έτσι την πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Οι Ελληνικές εκλογές απεικονίζουν μία συμπύκνωση της πολυετούς αντίστασης εκατομμυρίων ανθρώπων στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεών τους, στην Θεσσαλονίκη και αλλού. Η υπεράσπιση αυτής της Κυβέρνησης και η υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας θα πρέπει να προχωρήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Επειδή η μεγάλη ανατροπή που αρχικά πραγματοποιήθηκε μέσω των Ελληνικών εκλογών, μπορεί να είναι μόνο μία πανευρωπαϊκή ανατροπή, είναι δυνατό να ολοκληρωθεί στους δρόμους και τις πλατείες όλης της Ευρώπης.
Οι κινητοποιήσεις του Blockupy στην Φρανκφούρτη στις 18 Μαρτίου θα είναι μία πρώτη απάντηση με αυτό τον τρόπο. Καλούμε όλους και όλες να συμμετέχουν. Όχι μόνο η ώρα του Κυρίου άλλα και των ανθρώπων, είναι που πλησιάζει σαν κλέφτης μέσα στην νύχτα.

"Δεν είναι οι Έλληνες, είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε": αφίσα-κάλεσμα για το Blockupy

Πρώτες υπογραφές:
Sonja Buckel (Πολιτική επιστήμονας και Δικηγόρος, Kassel), Rita Casale (Φιλόσοφος, Wuppertal), Dietmar Dath (συγγραφέας, Frankfurt), Fabian Kessl (εκπαιδευτικός και κοινωνικός επιστήμονας, Essen), Regina Kreide (πολιτικός επιστήμονας, Gießen), Stephan Lessenich (Κοινωνιολόγος, München), Kathrin Röggla (συγγραφέας, Berlin), Margit Rodrian-Pfennig (πολιτικός επιστήμονας, Frankfurt), Hartmut Rosa (κοινωνιολόγος, Jena), Thomas Seibert (φιλόσοφος, Frankfurt/M), Margarita Tsomou (συνεκδότης του περιοδικού Missy Magazin, Berlin), Joseph Vogl (φιλόλογος, Berlin)
Με ιδιαίτερο χαιρετισμό:
Raúl Sánchez Cedillo (μεταφραστής, Madrid), Costas Douzinas (καθηγητής νομικής, London), Michael Hardt (ακαδημαικός/διανοούμενος, Durham), Montserrat Galcerán Huguet (φιλόσοφος, Madrid), Naomi Klein (συγγραφέας και δημοσιογράφος, Toronto), Sandro Mezzadra (πολιτικός επιστήμονας, Bologna), Toni Negri (πολιτικός επιστήμονας, Paris)
Και άλλες υπογραφές:
Dario Azzellini (πολιτικός επιστήμοναςr, Linz), Bernd Belina (γεωγράφος Frankfurt/M.), Matthias Blöser (πολιτικός επιστήμονας, Frankfurt/M), Katja Diefenbach (πολιτισμικές σπουδές, Berlin), Irene Dölling (κοινωνιολόγος, Berlin), Michael Hartmann (κοινωνιολόγος, Darmstadt), Micha Hinz (κοινωνικός επιστήμονας, Frankfurt/M), Pascal Jurt (κοινωνιολόγος, Berlin/Wien), Isabell Lorey (πολιτικός επιστήμονας, Berlin), Morus Markard (ψυχολόγος, Berlin), Ingo Matuschek (κοινωνιολόγος, Berlin), Wolfgang Neef (κοινωνιολόγος, Berlin), Ludwig A. Pongratz (φιλόσοφος της εκπαίδευσης, Darmstadt), David Salomon (πολιτικός επιστήμονας, Siegen), Eric Sons (κοινωνιολόγος της Τζαζ, Hamburg), Robert Stadlober (ηθοποιός, Berlin), Rainer Rilling (κοινωνιολόγος, Marburg), Klaus Weber, (κοινωνική ψυχολόγος, München), Markus Wissen (κοινωνικός επιστήμονας, Berlin), Raul Zelik (συγγραφέας, Berlin)
*Η μετάφραση είναι του left.gr (ολόκληρο το κείμενο στα αγγλικά ΕΔΩ)

Πηγή: iskra.gr