19 Μαρ 2015

Καταιγίδα επιθετικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων κατά της Αθήνας

Το παιχνίδι των εταίρων...
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να τηρήσουν τη σκληρότερη στάση
REUTERS / Yorgos Karahalis
Συντάκτης: efsyn.gr 
Το γνωστό χιλιοπαιγμένο παιχνίδι των εταίρων… Γίνονται από ορισμένους υπουργούς κραταιών κρατών-μελών και κοινοτικούς αξιωματούχους αιχμηρές και απειλητικές δηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τις οποίες ακολουθεί επιστολή ενός ....
υπαλλήλου-εμπειρογνώμονα των «θεσμών».
Δημιουργείται θόρυβος στη χώρα, έντονες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, φωνές από την αντιπολίτευση και ταραχή στην κοινή γνώμη. Ακολουθεί παρέμβαση αξιωματούχου των θεσμών, ο οποίος με την καραμέλα ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από την «οικογένεια» προσπαθεί να απαλύνει τις αιχμές, λέγοντας ότι δεν είναι έτσι ακριβώς αλλά κάπως έτσι. Και ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του λαού…
Όταν είσαι φτωχός, αδύναμος και χρωστάς, όλοι παίζουν στην πλάτη σου. Ο Ολλανδός πρόεδρος της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι είναι πιθανόν να εφαρμοστεί το «κυπριακό μοντέλο» στην ελληνική περίπτωση, σπεύδοντας έτσι να επιβεβαιώσει σχετικό δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.
Ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των Αθηνών, υποστήριξε σε γερμανική εφημερίδα ότι «δεν πρόκειται να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος», ερχόμενος σε πλήρη αντίφαση με τις δηλώσεις του χθες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διευκρινίζοντας μάλιστα πως δεν υπάρχει καν σχέδιο Β.
«Να αποφύγουμε ένα “ατύχημα”»
Για την προσπάθεια εκ μέρους της Γαλλίας αποφυγής ενός «ατυχήματος», που θα μπορούσε να δείξει στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου, έκανε λόγο σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του γαλλικού κοινοβουλίου.
Όπως υπογράμμισε, η Γαλλία θα προσπαθήσει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν αρκεί να τηρούνται οι κανόνες, αλλά ότι πρέπει ο καθένας να διατηρεί τον «έλεγχο των λόγων του».
«Ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει»
Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για εξεύρεση λύσης αλλά μετριάζοντας την αντιπαράθεση με την Αθήνα και τον Έλληνα συνάδελφό του.
Ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας αναφερόμενος στο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι δεν θα ζητήσει συγγνώμη για κάτι που δεν έκανε και μίλησε για «μεταφραστικό σφάλμα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει κλιμάκωση των εκφράσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν πρόκειται για τίποτα τέτοιο, αλλά για μια «προσεκτικά αντικειμενική περιγραφή της κατάστασης».
Το γεγονός είναι, όπως είπε, ότι «έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις στο Eurogroup καταλήξαμε σε μια κοινή δήλωση», την οποία υπέβαλε στη Βουλή και «παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αμφιβολίες, ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία». «Δεν βοηθά την αμέσως επόμενη μέρα να λες ότι δεν έχεις την πρόθεση να τηρήσεις την κοινή δήλωση και τις υποχρεώσεις. Αν κοιτάξετε την 'τραγωδία' με τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε λύση. Αυτή είναι η ανησυχία. Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να συμφωνήσει με τους θεσμούς για την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος. Συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι παρωχημένες. Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα συμφωνούν ότι ο χρόνος για την Ελλάδα λιγοστεύει», τόνισε.
«Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να περιμένουμε λύση»
Αυτό δήλωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ τόνισε ότι «δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ούτε μεταξύ των κρατών-μελών εναντίον της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ, είναι αναγκαίο να τηρηθεί το μέτρο του ορθολογισμού στις συνομιλίες της Ελλάδας με τους εταίρους. «Όταν τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μιλούν ως μέλη της κυβέρνησης, στα όργανα της Ε.Ε., τους συμπεριφέρονται όλοι με συναδελφικό τρόπο, προσανατολισμένο σε λύσεις. Εάν έρχονται στις διαπραγματεύσεις ως κομματικοί πολιτικοί, τότε μπορεί οι άλλοι να τους αντιμετωπίσουν ως κομματικούς πολιτικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι όλοι θέλουν τη σταθερότητα στην ευρωζώνη και να βγει η Ελλάδα από τη «δύσκολη κατάσταση», αρκεί να φερθεί και αυτή λογικά.
«Ανήσυχος» ο Γιούνκερ
«Παραμένω ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να ανασυνταχθούν». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.
Πάντως, ο Λουξεμβούργιος έκλεισε τα μάτια στον βομβαρδισμό εμπρηστικών δηλώσεων από την άλλη πλευρά, των κοινοτικών και των εταίρων. 

Πηγή: efsyn.gr