25 Μαρ 2015

Τσίπρας: Αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας η Ελλάδα

«Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά, αλλά και σήμερα, κομμάτι της Ευρώπης, κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων, κομμάτι αναπόσπαστο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο...
Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Η ελληνική επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός».
«Η ιστορία δεν προσφέρεται για εύκολα μαθήματα ή εύκολα διδάγματα και για νουθεσίες. Ωστόσο, μας είναι πολύτιμη και για τη σκέψη και για την πράξη. Αναδεικνύει συνέχειες και ασυνέχειες μέσα από τις οποίες μας βοηθάει να ανιχνεύουμε νέα ποιοτικά στοιχεία και καινούργιες τομές. Μας βοηθάει να καταλάβουμε πως ο λόγος μας, οι πράξεις μας, οι κοινωνίες μας δεν είναι φαινόμενα διαχρονικά αλλά εντάσσονται σε συγκεκριμένες παραδόσεις και συγκεκριμένες νοοτροπίες», τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε:
«Η κριτική μελέτη του παρελθόντος μας βοηθάει να κατανοήσουμε το παρόν για να ανοιχτούμε στους ορίζοντες του μέλλοντος και κυρίως για να δράσουμε σωστά».
«Η Ελλάδα αποτελεί ιστορικά αλλά και σήμερα κομμάτι της Ευρώπης, κομμάτι των ευρωπαϊκών εξελίξεων, κομμάτι αναπόσπαστο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
Η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονταν πάντα σε αλληλεπίδραση. Από τη μία μεριά η Ελλάδα, ίσως λόγο θέσης, ιστορίας, συγκυρίας ή και κοινωνικών διεργασιών, βρέθηκε να ασκεί σημαντική επίδραση στην Ευρώπη, αρκετές φορές δυσανάλογη με το οικονομικό και δημογραφικό της βάρος. Σε συγκεκριμένες στιγμές, μάλιστα, βρέθηκε να αναλαμβάνει και πρωτοπόρους ρόλους. Μία τέτοια στιγμή ήταν η Επανάσταση του ’21, μία δεύτερη τέτοια κορυφαία στιγμή ήταν η περίοδος της εθνικής αντίστασης '40 -'44», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα με τη σειρά της έχει επηρεαστεί καθοριστικά από την Ευρώπη, σε όλα τα πεδία. Οι ευρωπαϊκές ιδέες, τα ευρωπαϊκά κινήματα και οι επαναστάσεις, οι δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας».
«Η Ευρώπη και κατ’ αναλογία η Ελλάδα, ποτέ δεν ήταν έναν ενιαίο υποκείμενο, ένα ενιαίο πράγμα. Υπάρχει η Ευρώπη του Διαφωτισμού και των μεγάλων εργατικών και δημοκρατικών αγώνων, υπάρχει όμως και η Ευρώπη του φασισμού και του ναζισμού. Υπάρχει η Ευρώπη των κινημάτων και των λαών, υπάρχει όμως και η Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και του καταναγκασμού των αγορών. Υπάρχει η Ευρώπη της δημοκρατίας, της ανεκτικότητας, των προοδευτικών ιδεών, υπάρχει όμως και η Ευρώπη του κοινωνικού συντηρητισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας.
Με αυτή την έννοια, διαλέγουμε την παράδοση της οποίας εμείς θέλουμε να είμαστε η συνέχεια. Και εμείς θέλουμε να είμαστε κληρονόμοι των ωραίων και ευγενών αγώνων για την ελευθερία, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική απελευθέρωση», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Το ελληνικό ζήτημα είναι ζήτημα της Ευρώπης, γιατί οι διαμάχες, οι συγκλίσεις, τα προβλήματα και οι λύσεις τους είναι ταυτόχρονα και ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και αυτό το κύμα αλληλεγγύης για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε:
«Οι μάχες που δίνουμε σήμερα, οι μάχες που δίνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για λογαριασμό του ελληνικού λαού αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης, για τη δημοκρατία, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ανάσχεση της καταστροφικής αυτής λιτότητας που έχει πλήξει τη χώρα μας και το λαό μας, είναι ταυτόχρονα και μάχες ευρωπαϊκές. Είναι μάχες που αφορούν όλους τους λαούς της Ευρώπης είτε στο Νότο, είτε στο Βορρά, είτε στην Ανατολή, είτε στη Δύση».
«Η ιστορικότητα της σημερινής μέρας ας βοηθήσει όλους μας να προσεγγίσουμε τις σημερινές προκλήσεις με καθαρό μυαλό, κριτική σκέψη, αλλά ταυτόχρονα και με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Όταν οι λαοί παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της ζωής τους και του μέλλοντός τους, όσο αδύναμοι και αν είναι απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, αν έχουν το δίκιο με το μέρος τους και την αυτοπεποίθηση που τους δίνει το δίκιο και ο αγώνας τους μπορούν να τα καταφέρουν», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή:http://www.enikos.gr