29 Μαρ 2015

Βαλαβάνη: Θα ψάξουμε καταθέσεις σε βάθος 15ετίας

Τη θέσπιση ενιαίου ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για τις τραπεζικές καταθέσεις των πλουσίων, με αναλυτικά στοιχεία για την τελευταία 15ετία προαναγγέλλει με συνέντευξή της στην κυριακάτικη «Αυγή» η...
αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι προωθείται η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου αλλά και η επέκταση των πληρωμών με κάρτες. Η Ν. Βαλαβάνη υπογραμμίζει ότι με το πρώτο μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα άμεσου ελέγχου της πραγματικής φοροδοτικής ικανότητας. «Το καταθεσιολόγιο θα διευκολύνει σχεδιασμούς της κυβέρνησης για δυνατότητες εθελοντικής δήλωσης, χωρίς ποινικές συνέπειες, χρήματος από φοροδιαφυγή-και όχι από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες- που υπάρχει ή πέρασε από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και εξωτερικό», σημείωσε η υπουργός.
Όπως τονίζει, στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών «μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι». Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015. «Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα- λόγω φοροδιαφυγής ή ‘νόμιμης’ φοροαποφυγής», αναφέρει η Ν. Βαλαβάνη για το νέο φορολογικό.
Σχολιάζοντας το επίμαχο θέμα γύρω από τον ΦΠΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών επισημαίνει  ότι έχουν ξεπεραστεί οι λόγοι για τον μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. «Δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικρατείας προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ. του δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη;», διερωτάται.
Πηγή:http://tvxs.gr