28 Φεβ 2015

Βαρουφάκης: Έκτακτος φόρος μόνο στους έχοντες, αν χρειαστεί

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν, κάνοντας λόγο για έναν όριο εισοδήματος και πάνω....

“Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν... Προφανώς θα είναι στοχευμένος”, δήλωσε ενώ κάλεσε τους πολίτες στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια. “Αυτοί που μου δίνουν συγχαρητήρια πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους”. “Το να πληρώνουμε φόρους είναι μέρος του πατριωτικού καθήκοντος”, είπε.
Σχετικά με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: Αυτοί που είναι μέρος του προβλήματος “θα πρέπει να χτυπηθούν και θα χτυπηθούν αλύπητα”.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα έναντι των Ελλήνων πολιτών, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι στις αποπληρωμές του ΔΝΤ για τον Μάρτιο. Ωστόσο, όπως είπε, είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τους εταίρους για εξεύρεση λύσης και δήλωσε βέβαιος πως θα βρεθεί. ”Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ότι ακόμα και οι επιστροφές των κερδών από την ΕΚΤ θα γίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση. Εμείς λέμε να μην μας τα δώσετε δώστε τα απευθείας στο ΔΝΤ. Μας λένε ότι δεν υπάρχει τέτοιος μηχανισμός. Τους λέω φτιάξτε τον”, ανέφερε.
Σχετικά με το αφορολόγητο, δήλωσε πως θα επανέλθει σταδιακά σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι ντρέπεται που υπάρχουν φτωχοί Έλληνες οι οποίοι καταβάλουν φόρο από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της εξομοίωσης του μισθολογίου στο δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ απέκλεισε αυξήσεις στον τουρισμό, τα φάρμακα, τα βιβλία και στα τρόφιμα. «Θα βρούμε κάποιο προϊόν κάπου θα υπάρξει μία εξομάλυνση, μία εξισορρόπηση» ανέφερε ο υπουργός.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κινήσεις που θα γίνουν στο τετράμηνο της παράτασης ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι “το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Να καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό, να αρχίσουμε να νομοθετούμε με σκοπό να θεραπεύσουμε τον ιδιωτικό τομέα όπως για παράδειγμα η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές”.
Πηγή:http://tvxs.gr