30 Ιαν 2015

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. «Τρόικα τέλος» ήταν το μήνυμα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του υπ. Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη μετά τη συνάντηση που είχε ο τελευταίος με τον επικεφαλής της τρόικας Γέρουν Ντάισελμπλουμ....
Ο δεύτερος πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση περιμένοντας όπως είπε να παρουσιάσει τις θέσεις της γιατί «μονομερείς ενέργειες δεν αποτελούν βήματα προόδου». Νωρίτερα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στην off camera συζήτηση που είχαν φέρεται να χαρακτήρισε «αποτυχημένο» το πρόγραμμα που ακολούθησε η Ελλάδα και διεμήνυσε ότι αυτό «απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού». 
2. Οι συνομιλίες ήταν «αρκετά εποικοδομητικές», ωστόσο, «παραμένουν τεράστιες διάφορες» αναφέρουν πηγές από την ευρωζώνη σχολιάζοντας σε πρώτη φάση τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ. «Σύγκρουση στην Αθήνα» βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ.

3. «You Just Killed Troika» (Μόλις «σκότωσες» την Τρόικα). Αυτό φέρεται, σύμφωνα με το Mega που επικαλείται αυτήκοους μάρτυρες, να ψιθύρισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον Γιάννη Βαρουφάκη, στη λήξη της συνέντευξης Τύπου. Είχε προηγηθεί το «τέλειωσε η διαπραγμάτευση με την τρόικα» του υπ. Οικονομικών και ακολούθησε το «ουάου» από τον ίδιο όταν άκουσε την απάντηση του Ντάισελμπλουμ.

4. Αρνητική ήταν η απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στον Αλέξη Τσίπρα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κάθετα αρνητικός αν και θεώρησε την πρόταση «τιμητική και υπερβατική». Επόμενη επιλογή Τσίπρα από την κεντροδεξιά αποτελεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

5. Η ήττα αλλάζει τους αρχηγούς. Πώς ο Αντώνης Σαμαράς έγινε άλλος άνθρωπος από τη στιγμή που κατάλαβε ότι ο κλοιός σφίγγει επικίνδυνα γύρω του και ότι μπορεί να υποχρεωθεί να αφήσει την αρχηγική καρέκλα και πώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναγκάστηκε να την αφήσει. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr.

6. Παράτυπος είναι ο ορισμός της βουλευτή Β' Αθηνών Άννας - Μισέλ Ασημακοπούλου ως γενικής γραμματέως της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό επειδή παρακάμπτει το καταστατικό του ίδιου του κόμματος για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας (!)

7. Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, καταργούνται οι στατικές σκοπιές των ένστολων αστυνομικών έξω από τις μόνιμες οικίες τους, επί 24ωρου βάσεως.

8. Κυβερνητικά έγγραφα αλλά και πληροφορίες που προέρχονται από το καθεστώς Άσαντ υποδεικνύουν ότι γερμανικές εταιρείες μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εδώ και δεκαετίες. Αυτό αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Άγκελας Μέρκελ δεν έχει δείξει την προθυμία να διερευνήσει το ζήτημα.

9. Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι θα έχει στις 4 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

10. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, ένα από τα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβάλ ετοιμάζεται να σηκώσει αυλαία τις επόμενες ημέρες. Ο λόγος για το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (γνωστό κι ως Μπερλινάλε). Δείτε ποιες είναι οι ταινίες που θα παλέψουν για τη Χρυσή Άρκτο στο μεγάλο αφιέρωμα του Γιώργου Ρούσσου.

Διαβάστε επίσης πως ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του Ποταμιού, Λυκούργος Λιαρόπουλος, σχολιάζοντας με αναρτήσεις του στο Facebook τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τάχθηκε υπέρ του ευρωπαίου αξιωματούχου.

* Γελοιογραφία του Γιάννη Δερμετζόγλου 

Πηγή:http://tvxs.gr