28 Ιαν 2015

Κυβέρνηση κατά της λιτότητας, βλέπουν τα ξένα ΜΜΕ!


Οι «τρελοί αριστεροί» με τις καλές όμως ιδέες, οι «βετεράνοι» κατά της λιτότητας, αλλά και οι επιλογές προσώπων που αντιτίθενται στην περιοριστική πολιτική του Βερολίνου, κυριάρχησαν στα σχόλια του ξένου τύπου για τη νέα κυβέρνηση. Την «παράσταση» έκλεψε ....
ο νέος «τσάρος» της οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο αρθρογράφοι και αναλυτές επεσήμαιναν, κυρίως στον ηλεκτρονικό ξένο Τύπο, ότι είναι σφοδρός επικριτής των πολιτικών λιτότητας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για επιλογή ενδεικτική της στάσης, που θα τηρήσει η νέα κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal υπογραμμίζεται ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε ως υπουργό Οικονομικών έναν ακαδημαϊκό, που δεν μασάει τα λόγια του, σκληρό επικριτή του μνημονίου, σε μία ένδειξη ότι η κυβέρνηση συνασπισμού θα τηρήσει σκληρή γραμμή στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για το χρέος»!

«Βετεράνους κατά της λιτότητας» χαρακτήρισε σχεδόν το σύνολο των μελών του νέου υπουργικού συμβουλίου το πρώτο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters αμέσως μετά την ανακοίνωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονται και από χθες επίσημα στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας. Επιλογές που φανερώνουν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του πρακτορείου, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι Financial Times δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τις «τρομακτικές προκλήσεις» που έχει μπροστά το οικονομικό επιτελείο, με κυριότερη το να πείσει γραφειοκράτες και πολιτικούς στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανταποκρινόμενο παράλληλα στη βασική προεκλογική δέσμευσή του για εξάλειψη της φτώχειας.

«Οι τρελοί Αριστεροί της Ελλάδας έχουν μία καλή ιδέα» ήταν το βασικό άρθρο – γνώμη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο εστίασε στο αίτημα της κυβέρνησης για διαγραφή του χρέους. Η θέση για μια «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους» με στόχο να ελαφρυνθούν τα βάρη για τη χώρα μας φαίνεται λογική στους αναλυτές του πρακτορείου, οι οποίοι μάλιστα τονίζουν ότι η διαγραφή θα πρέπει να συνδέεται με μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην ανάπτυξη και όχι με εμμονή στη λιτότητα.