28 Ιαν 2015

Τί αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να θέτει τις βασικές προτεραιότητες και να δίνει τις πρώτες οδηγίες. «Προχωράμε χτίζοντας ένα νέο υπόδειγμα διακυβέρνησης»...
ήταν το βασικό μήνυμα. Το υπουργικό συμβούλιο ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων (αναλυτικά στο tvxs.gr) με τους υπουργούς να παρουσιάζουν τις προτεραιότητές τους αλλά και να προχωρούν στις πρώτες δεσμεύσεις
2. Τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης για στροφή προς την ανάπτυξη και την πρόθεσή του να υπάρξει μια συνεργασία σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

3. Σε χαμηλό 52 εβδομάδων βρέθηκε ο γενικός δείκτης τιμών την Τετάρτη αγγίζοντας τις 711 μονάδες και καταγράφοντας πτώση περίπου 9%, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων. Άνοδος για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Έρευνα για «παιχνίδια» με μετοχές διέταξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

4. «Δεν θα συνεχίσουμε την πολιτική της καταστροφής» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εν όψει της επίσκεψης των Μάρτιν Σούλτς και Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα. «Δεν μιλάμε για τσαμπουκάδες αλλά για διάλογο» διεμήνυσε ο Γιάννης Δραγασάκης και τόνισε «έχουμε σχέδιο». Τι είπε για την πτώση στο χρηματιστήριο.

5. Τη μείωση στο μισό του χρέους της Ελλάδας και του πρωτογενούς πλεονάσματος που πρέπει να επιτυγχάνει προκειμένου να διασφαλίσει την δημοσιονομική ισορροπία της στο μέλλον με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις προτείνει ο Ρεζά Μογκάνταμ, αντιπρόεδρος της Morgan Stanley και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη.

6. Άμεση αποκατάσταση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ, και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εξήγγειλε ο νέος υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον απερχόμενο υπουργό Γιάννη Βρούτση. Οι δεσμεύσεις του email Χαρδούβελη «δεν υπάρχουν για εμάς» τόνισε από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης και δεσμεύθηκε για αποκατάσταση απωλειών ενώ ανακοίνωσε ότι οι μνημονιακές ρυθμίσεις για τις συντάξεις θα καταργηθούν.

7. Την επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνοντας πως θα μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων του υπουργείο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Με ενθουσιασμό και τα γάντια τους τον υποδέχτηκαν έξω από το υπ. Οικονομικών οι καθαρίστριες.

8. Πρόβλημα βαθύ μπλε αντιμετωπίζει η ΝΔ με το ερώτημα πότε θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα για το κόμμα να τίθεται επιτακτικά. Κεντρικό ρόλο πάντως αναμένεται να παίξει ο πρώην υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που έκανε την έκπληξη στην Β’ Αθήνας και αναδεικνύεται σε ισχυρό πρόσωπο του γαλάζιου στρατοπέδου. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr.

9. Τη Ρωσία θα επισκεφτεί τον Μάιο ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη Ρωσική Προεδρία. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτός της χώρας του από την ανάληψη της εξουσίας το 2011.

10. Ένα πολύ μακρύ κατάλογο με προσωπικά στοιχεία θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν οι επιβάτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς την Ευρώπη, στο πλαίσιο του σχεδίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας που προωθεί η Κομισιόν. Τα στοιχεία αυτά θα «αποθηκεύονται» έως και πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες ακόμη και για τις διατροφικές συνήθειες του επιβάτη ή τον αριθμό των πτήσεων που έχει χάσει κάποιος.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς κάγκελα είναι πλέον η Βουλή. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος απομακρύνθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.
* Σκίτσο του Κώστα Κουφογιώργου 

Πηγή:http://tvxs.gr