29 Ιαν 2015

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. «Αν η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια, είμαστε εδώ» διαμηνύει η Ρωσία. Ο υπ. Οικονομικών της χώρας, Άντον Σιλουάνοφ, μιλώντας στο CNBC, δήλωσε πως το Κρεμλίνο θα εξέταζε μια παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα σε περίπτωση που υπάρξει...
σχετικό αίτημα από την Αθήνα. 
2. Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου και συμφώνησαν σε «διάλογο για αμοιβαία επωφελή λύση». Από την πλευρά του πάντως ο Σουλτς υπογράμμισε ότι οι προτάσεις της νέας κυβέρνησης για την οικονομία θα συζητηθούν την Παρασκευή με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο τελευταίος από την πλευρά του διαμηνύει ότι «αν η νέα κυβέρνηση εφαρμόσει όλες τις εξαγγελίες ο ελληνικός προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί πολύ σύντομα».

3. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να του ανακοινώσει ότι ο ίδιος και το κόμμα θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του εφόσον προταθεί τελικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Κομβικό ρόλο στην απόφαση Σαμαρά που αποτελεί υπαναχώρηση φέρεται να έπαιξε ο Ευάγγελος Μεΐμαράκης.

4. Μέχρι το συνέδριο του κόμματος το Μάιο θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο  Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ανακοίνωσε στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου. Κατόπιν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τη διαδοχή.

5. Την παράταση κατά έξι μήνες (Σεπτέμβριος 2015) των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία, αλλά όχι την επιβολή νέων κυρώσεων, αποφάσισε ομόφωνα το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ικανοποίηση για την ελληνική κυβέρνηση από το τελικό σχέδιο.

6. Ο Αντώνης Σαμαράς επανεμφανίστηκε με δηλώσεις του στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ. Μεταξύ άλλων έδωσε εξηγήσεις και για την απουσία του στη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής του Μεγάρου Μαξίμου στον Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πότε θα πάει ο νέος πρωθυπουργός για να μεταβεί κι αυτός εκεί.

7. Με περιοδεία στην Ευρώπη για συναντήσεις με τους ομολόγους του ξεκινάει από την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, στις επαφές που θα έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης θα επισημανθεί και το ζήτημα μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος.

8. Το σχέδιο Πανούση για «αστυνομικό γειτονιάς» και ΜΑΤ. Ο αναπληρωτής υπ. Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης για τη λειτουργία της αστυνομίας ενώ αναφέρθηκε και στο τι πρόκειται να κάνει με τα ΜΑΤ.

9. Την τύχη της Νίκης Βόλου όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσει ο ΟΦΗ. Όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη η Κρητική ΠΑΕ βρίσκεται με τη θηλιά στο λαιμό, εξαιτίας των χρεών προς τους Χόρχε και Ζόρντι Λόπεζ. Κατόπιν η Superleague ενεργοποίησε τις ποινές και πλέον ο ΟΦΗ θα χάσει ακόμα τέσσερις βαθμούς, ενώ δεν ορίζεται ο αγώνας με τον Ατρόμητο που ήταν προγραμματισμένος για την 1/2/2015. Αν το χρέος δεν τακτοποιηθεί δεν θα οριστεί ξανά αγώνας της ομάδας.

10. Την τελευταία της πνοή σε ηλικία 77 ετών άφησε την Πέμπτη σε νοσοκομείο του νήσου Νόρφολκ η Αυστραλιανή συγγραφέας, Colleen McCullough, γνωστή για το πολυβραβευμένο βιβλίο της, «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας».

Δείτε επίσης: Ένα εξαιρετικό φωτορεπορτάζ με αδημοσίευτες έως τώρα φωτογραφίες του περιοδικού LIFE από τη «Μεγάλη Χιονοθύελλα» του 1947 που είχε ντύσει τη Νέα Υόρκη στα λευκά. Η νέα χιονοθύελλα Τζούνο πλήττει τώρα την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ κάνοντας τις ιστορικές φωτογραφίες του περιοδικού με έναν τρόπο επίκαιρες.

* Γελοιογραφία του Soloup
Πηγή:http://tvxs.gr