31 Ιαν 2015

Τσίπρας: Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε και σύντομα θα ολοκληρωθεί

Την άποψη ότι η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας μόλις ξεκίνησε και την πεποίθηση ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Bloomberg....

«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους», τονίζει.
Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους της χώρας, αφού όπως λέει «το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη».
Η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες
«Η χώρα ζητεί χώρο, χρόνο και ανάσες» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ δηλώνει ότι «δεν υπάρχει θέμα να σκίσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα».
«∆εν υπάρχει θέµα να σκίσουµε το προηγούµενο πρόγραµµα, δεν υπάρχει θέµα να κάνουµε αίτηση επέκτασης του προηγούµενου προγράµµατος. Η Ευρώπη είναι πάρα πολύ επιδέξια στο να βρίσκει ευφηµισµούς, φράσεις που να ικανοποιούν όλους» σημειώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οοποίος εκτιμά ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια «γέφυρα» μεταξύ του παλαιού προγράμματος, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει και της νέας συμφωνίας η οποία θα προκύψει μετά από τη νέα διαπραγμάτευσή.
«Αυτό που ουσιαστικά ζητάμε, είναι «ένας δημοσιονομικός χώρος, κάποιες ανάσες» τονίζει ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο αυτού του χώρου και του χρόνου να μπορούμε να συζητήσουμε και να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας, έτσι ώστε να έρθουμε στη νέα συμφωνία, η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει το ελληνικό πρόβλημα και θα καταστήσει την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη».
Επαναλαμβάνοντας αυτά που είπε και μιλώντας στο BBC, εμμένει στο ναι στην Ευρώπη αλλά όχι στην τρόικα και  κληθείς να απαντήσει αν θα πάρουμε την επόμενη δόση, λέει: «Ούτε θα πάρουμε τη δόση. Διότι αλλιώς αυτό θα σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τη συνέχιση του προγράμματος. Επειδή συχνά λέγεται ότι υπάρχει μια προθεσμία, η 28η Φεβρουαρίου, εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αυθαίρετη προθεσμία, είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με τους εταίρους. Εκεί που πραγματικά υπάρχει ζήτημα είναι τον Ιούνιο-Ιούλιο, όταν ωριμάζουν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Έως τότε και εμείς θέλουμε να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση, η διαβούλευση και να έχει επέλθει η νέα συμφωνία, ώστε μετά από εκεί να πορευτούμε σωστά».
Πυρετός διαβουλεύσεων
Με το βλέμμα στραμένο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και οι επικεφαλής του νευαραλγικού υπουργείου Οικονομικών, έχουν προγραμματισμένες συναντήσεις κορυφής για τις επόμενες ημέρες.
Στη Λευκωσία ταξιδεύει στις 2 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την επομένη θα συναντήση τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Ρέντσι στη Ρώμη. Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Παρίσι, προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο και θα συναντηθεί.
Στο Παρίσι βρίσκονται από σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.
Πηγή:http://tvxs.gr