22 Ιαν 2015

Ανακοίνωσε αγορά ομολόγων η ΕΚΤ: Στο πρόγραμμα και η Ελλάδα

Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, που θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων, συνολικού μεγέθους 1,14 τρις, θα ξεκινήσει από το...
Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια. Στο πρόγραμμα θα υπαχθούν και οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα, με τον Μάριο Ντράγκι να σημειώνει πως δεν υπάρχουν ξεχωριστοί όροι για την αγορά ομολόγων της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχουν αποπληρωθεί οι λήξεις του Ιουλίου.
“Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016”, δήλωσε ο Ντράγκι. Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.
Με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε στα επίπεδα του 1,15 έναντι 1,1630 νωρίτερα. Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή:http://tvxs.gr