15 Δεκ 2014

Προεδρική εκλογή: Πώς τοποθετούνται οι «ανεξάρτητοι»

Τα «ναι», τα «ίσως» και τα «όχι» των ανεξάρτητων λίγο πριν την πρώτη ψηφοφορία. Ανοιγμα Σαμαρά σε βουλευτές ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Η αντεπίθεση Τσίπρα και η ρητορική απέναντι στις αγορές. Σε προεκλογικούς ρυθμούς τα κόμματα.
Κλιμακώνουν τη ρητορική τους οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας, λίγα 24ωρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι ορισμένη για την Τετάρτη τις 7 μ.μ.
Τα διλήμματα ενώπιον των βουλευτών είναι πλέον ξεκάθαρα, με την μεν κυβέρνηση να τους θέτει προ των ευθυνών τους αν προτιμούν πολιτική σταθερότητα ή εκλογές και αβέβαιη την επόμενη μέρα, τη δε αντιπολίτευση να ....
δηλώνει έτοιμη να συγκρουστεί με τους πάντες προκειμένου να αλλάξει η σημερινή «επικίνδυνη πολιτική». Τα μηνύματα από το εξωτερικό, πολλά και επιδεχόμενα διαφόρων ερμηνειών, βέβαιο είναι πάντως ότι οι εταίροι μας σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να διασαλευτεί η εξελισσόμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Μάλιστα, μπροστά στη γενικευμένη απειλή που εκφράζεται από «επαναστατικά» κινήματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα (τουλάχιστον σύμφωνα με ορισμένους) η χώρα μας να αποτελέσει την «Ιφιγένεια» της Ευρώπης, προκειμένου να αποφευχθούν «επικίνδυνοι ατραποί».
Ο Αντώνης Σαμαράς, με άρθρο του στην σημερινή Real News, κάνει άνοιγμα στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν το Σταύρο Δήμα, εγκαλώντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ για εκφοβισμό, πιέσεις και εκβιασμούς.
Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης προειδοποιεί ότι «όσοι επιλέξουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», κάνοντας λόγο και για απόδοση ευθυνών «όχι μόνο πολιτικών». Παράλληλα υιοθέτησε τη ρητορική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποκύψει σε εκβιασμούς υποστηρίζοντας ότι «εμείς θα χτυπάμε το ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν»...
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την σκληρή κριτική του από τη Λάρισα τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός φοβάται και καλεί τους βουλευτές σε αποστασία.
Είναι ξεκάθαρο ότι το σύνολο των κομμάτων φουλάρουν τους ρυθμούς τους γνωρίζοντας καλά –ακόμα και αυτά της συγκυβέρνησης- ότι οι πρόωρες εκλογές είναι περισσότερο κοντά από ποτέ. Και το άρωμα των εκλογών που αναδύεται στην ατμόσφαιρα γίνεται πιο έντονο και από τις δυσκολίες εξεύρεσης των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο αριθμός αυτός δεν υπάρχει, ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η εικόνα μπορεί να αλλάξει και όσο πλησιάζει η στιγμή των ψηφοφοριών –και δη της τρίτης και κρισιμότερης- οι βουλευτές «θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα, βάσει του εθνικού συμφέροντος και μόνο».
«Κλειδί» στο τελικό αποτέλεσμα θεωρούνται οι 24 ανεξάρτητοι βουλευτές, στους οποίους επενδύουν και οι δύο πλευρές. Οι περισσότεροι έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν τη στάση τους, ενώ άλλοι ακόμα δηλώνουν αναποφάσιστοι ή έστω δεν εκδηλώνουν τις προθέσεις τους.
Το Euro2day.gr επικοινώνησε με τους περισσότερους εξ αυτών, ορισμένοι άλλοι έχουν απενεργοποιημένα (ποιος ξέρει γιατί;) τα τηλέφωνά τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που παραπέμπουν σε δηλώσεις τους από τις προηγούμενες μέρες προαναγγέλλοντας πού θα ρίξουν την ψήφο τους.
Ας δούμε τι λένε ένας προς έναν:
-Γιώργος Κασαπίδης: Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, θα ψηφίσω κατά συνείδηση. Ελπίζω ακόμα και την τελευταία στιγμή να υπάρξει εθνική συνεννόηση.
-Γιάννης Κουράκος: Ακόμα το σκέφτομαι, είμαι πολύ προβληματισμένος μετά από όλα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες.
-Ραχήλ Μακρή: Δεν πρόκειται να ψηφίσω τον κ. Δήμα και δεν είναι θέμα προσώπου. Το είχα δηλώσει πολύ καιρό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω.
-Μάρκος Μπόλαρης: Θα ψηφίσω «όχι» στον Πρόεδρο.
-Βασίλης Καπερνάρος: Τείνω προς το «όχι», αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Δεν νομίζω να κέντρισε το ενδιαφέρον κάποιου το όνομα του κ. Δήμα.
- Οδυσσέας Βουδούρης: Δεν πείθει η στείρα κινδυνολογία. Έχει λήξει το θέμα Δήμα, μια και πάμε για εκλογές. Ο Σαμαράς απλώς προσπαθεί να μειώσει το μέγεθος της ήττας του.
-Πέτρος Τατσόπουλος: Ας μην ανησυχεί ο Πάνος Σκουρλέτης, παραμένω στο «όχι».
-Γιώργος Νταβρής: Θα ψηφίσω πρόεδρο και δεν θα είμαι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής
-Βασίλης Οικονόμου: Για μένα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβούλιου Κορυφής την 18η Δεκεμβρίου, να δούμε ποιο είναι επιτέλους το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους εταίρους. Είμαι επιφυλακτικός.
-Βύρων Πολύδωρας. Φέρεται να είναι αρνητικός, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλησε να απαντήσει στην τηλεφωνική κλήση του Σταύρου Δήμα εντός της περασμένης εβδομάδας.
-Γρηγόρης Ψαριανός: Εξαιρετική επιλογή ο Δήμας, ακόμη και για όσους διαφωνούν με την υποψηφιότητα. Πιστεύω ότι πρέπει και μπορεί να βγει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή
-Πάρις Μουτσινάς: Δεν ψηφίζω για Πρόεδρο
-Παναγιώτης Μελάς: Κατά 70-80% θα ψηφίσω τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
-Χρυσούλα Γιαταγάνα: Εύχομαι και ελπίζω να αποβεί άκαρπη και η τρίτη ψηφοφορία, εγώ δεν θα ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
-Θεοδώρα Τζάκρη: Η επικείμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει οδηγηθεί, προτού καν ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου, σε αδιέξοδο.
-Μίμης Ανδρουλάκης: Πάλι με το πιστόλι στον κρόταφο; Τρία όχι.
-Θόδωρος Παραστατίδης: πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για την ανατροπή της σημερινής καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής.
-Κατερίνα Μάρκου: Η μόνη δήλωση που έχω κάνει, είναι πως, θα ψηφίσω ενδεχομένως πολιτικό πρόσωπο και όχι κομματικό. Ήμουν σαφή, δεν υπάρχει χώρος παρερμηνείας.
-Χρήστος Αηδόνης: Η χώρα έχει ανάγκη πολιτικής σταθερότητας και όχι εκλογική αναμέτρηση. Η επιλογή του Σταύρου Δήμα επιτρέπει να την υπερψηφίσουμε.
-Σπύρος Λυκούδης: Ζητάμε συναινετική εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Συνταγματική αναθεώρηση, αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογές μέσα στο 2015. Εθνική Συνεννόηση Τώρα πριν η χώρα οδηγηθεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα.
-Κώστας Γιοβανόπουλος: Μπορεί να ψηφίσω για Πρόεδρο.
-Μίκα Ιατρίδη κατά τον προϋπολογισμό: Η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει υποβάλει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στο μαρτύριο της σταγόνας, αλλά, κάποια στιγμή, οι σταγόνες ξεχειλίζουν από το ποτήρι (τις τελευταίες μέρες κρατά ερμητικά κλειστό το στόμα της).
-Στάθης Μπούκουρας. Ο εισαγγελέας πρότεινε την αποφυλάκισή του και η απόφαση αναμένεται άμεσα. Στη συνέχεια θα ανακοινώσει την απόφασή του, η οποία πάντως πιθανόν να είναι υπέρ της εκλογής προέδρου.
-Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Απόλυτη σιγή για τη στάση του, η κυβέρνηση ευελπιστεί και στη δική του ψήφο.
 
Πηγή: euro2day.gr