18 Δεκ 2014

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Η νύχτα ήταν μακριά μετά την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή. O πρωθυπουργός φέρεται να αιφνιδιάστηκε, γιατί τα 160 ναι ήταν πολύ λιγότερα από την εικόνα των μέχρι και 167 θετικών ψήφων που συνεργάτες του, του είχαν μεταφέρει....
  Στο μεταξύ, παρά τα μηνύματα «ή Δήμας ή εκλογές» που εκπέμπονται από το Μέγαρο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση του για συναινετική εκλογή Προέδρου και δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αρχίζει να παίρνει τις αποστάσεις του από τον Αντώνη Σαμαρά.
3. Στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών στρέφονται τα βλέμματα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή κατά την οποία συγκεντρώθηκαν μόλις 160 ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. Από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές οι 15 ψήφισαν «παρών», οι 5 υπέρ του Σταύρου Δήμα και ακόμη 5 απουσίαζαν.
4. Στην προτροπή να βρεθεί συναινετική λύση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προχώρησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν μπορεί να βρεθεί τέτοιου τύπου λύση και ζήτησε εκλογές το συντομότερο δυνατόν.

5. Την αυστηρή γραμμή του Βερολίνου απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα επανέλαβε την Πέμπτη από το βήμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Καμιά βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέρκελ.
6. Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να προχωρήσουν τώρα σε διαγραφή χρέους της με αντάλλαγμα την υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων, καθώς καμία κυβέρνηση στη χώρα δεν θα μπορεί να διαχειριστεί μεγαλύτερη λιτότητα το επόμενο έτος, αναφέρει άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg.
7. Χρειάστηκε μόλις μία πενταετία λιτότητας για να υποβαθμιστούν σε όλες τους τις εκφάνσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έκθεσης  που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDH).
8. Τη διεθνή καταδίκη έχει προκαλέσει η επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο στην Πεσαβάρ του Πακιστάν που άφησε πίσω της 141 άγρια δολοφονημένους ανθρώπους,ανάμεσα στους οποίους 132 παιδιά. Ο συγγραφέας και διανοούμενος Ταρίκ Αλί  ανέλυσε τις αιτίες που έχουν αποσταθεροποιήσει το Πακιστάν κι επιτρέπουν τις ακρότητες επί του εδάφους του.
9. Μία φοιτήτρια Τέχνης του Πανεπιστημίου «Central Lancashire», στο Πρέστον της Μεγάλης Βρετανίας, συγκέντρωσε περισσότερα από 27 χιλιάδες ευρώ για έναν άστεγο άνδρα, ο οποίος της είχε προσφέρει τις τελευταίες του 3 λίρες (3,8 ευρώ), για να μπορέσει η νεαρή να πάρει ταξί.
10. Ως υποψήφιος στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO βρίσκεται από σήμερα Πέμπτη ο παραδοσιακός οικισμός του Ζαγορίου, ως ένας ιστορικός τόπος της Ελλάδας, με φυσικό κάλλος και μοναδική παραδοσιακή οικιστική.
Κι ακόμη:
Ως πτώση ενός δεύτερου Τείχους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ιστορική ανακοίνωση για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κούβα. Το tvxs παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ του Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα «Στην Κούβα του Ραούλ Κάστρο» το οποίο παρουσιάζει την Κούβα του «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», αλλά και το ντοκιμαντέρ «Ζει ο Μπιν Λάντεν στην Αμερική;» όπου ο φακός της εκπομπής ακολουθεί τα ίχνη δύο τρομοκρατών στο νησί της επανάστασης.
*Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για τον Ελέυθερο Τύπο

Πηγή:http://tvxs.gr