20 Νοε 2014

Η κυβέρνηση αφαιρεί από την Περιφέρεια τη διαχείριση αποβλήτων

Εργολαβία
Με νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε την Τετάρτη προς διαβούλευση, η κυβέρνηση αφαιρεί από τις Περιφέρειες τη διαχείριση των αποβλήτων, καθιστώντας δεσμευτική τη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι «συμβουλευτική», όπως ίσχυε μέχρι σήμερα....
Για ωμή πολιτική παρέμβαση κάνει λόγο η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως εφόσον συντρέχουν λόγοι επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος και σε περιπτώσεις υποθέσεων καταγγελίας για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα που εκδικάζονται από το ΔΕΕ (Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης), μπορεί να καταρτίζεται, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ειδικό σχέδιο δράσης για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων μιας Περιφέρειας ή μέρους αυτής, «όπου θα προβλέπονται και οι σχετικές διαδικασίες για την εφαρμογή του, έως ότου καταστούν λειτουργικές οι προβλέψεις του οικείου ΠΕΣΔΑ».
Η Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμάτων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται πως στόχος της κυβέρνησης είναι «να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις». Ειδικότερα αναφέρεται: «Είναι προφανές ότι ΥΠΕΚΑ και κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν ανεπιθύμητες εξελίξεις γι' αυτούς και για τα συμφέροντα που εξυπηρετούν, τώρα που συζητείται η αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ. Ιδιαίτερα δε στην Περιφέρεια Αττικής, της οποίας η νέα διοίκηση έχει μιλήσει για αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και για ακύρωση των διαγωνισμών για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελούν και το 'φιλέτο' του προωθούμενου σχεδιασμού».
Για ωμή πολιτική παρέμβαση κάνει λόγο η Ρένα Δούρου

«Με διαδικασίες – ‘εξπρές’ το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί ωμή πολιτική παρέμβαση σε βάρος των περιφερειών, επιχειρώντας να ελέγξει και να κηδεμονεύσει τη διαδικασία αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ» υποστήριξε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το θέμα που έχει ανακύψει με το άρθρο 17 θα τεθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη.

Η Ρένα Δούρου τόνισε ότι στη συγκεκριμένη διάταξη «γίνεται φανερή προσπάθεια χειραγώγησης των περιφερειακών σχεδιασμών». Οι προτεινόμενες δηλαδή ρυθμίσεις, όπως δήλωσε, «ισοδυναμούν με ουσιαστική αφαίρεση από τους φορείς διαχείρισης και τις περιφέρειες της αρμοδιότητας να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τη διαχείριση των αποβλήτων και οδηγούν στη μέγιστη συγκεντροποίησή της».

«Και αυτή η μεθόδευση δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρείται σήμερα» εξήγησε η κυρία Δούρου: «Επιχειρείται σήμερα τη στιγμή που η νέα περιφερειακή αρχή Αττικής έχει διατυπώσει την ανάγκη αλλαγής του σημερινού, αποτυχημένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Επιχειρείται τη στιγμή που η νέα Αρχή έχει αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία, δηλώνοντας δημόσια την πρόθεσή της να ακυρώσει τους διαγωνισμούς για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, να προχωρήσει σε αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, στη λογική της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών. Και να ζητήσει από τους δήμους να συμβάλουν σε αυτό, καταρτίζοντας τοπικά σχέδια διαχείρισης.

Επιχειρείται σήμερα αυτή η μεθόδευση από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο φέτος τον Απρίλιο ανακοίνωσε άρον - άρον ‘επικαιροποίηση’ των ΠΕΣΔΑ - μια ‘επικαιροποίηση-φάντασμα’ για την οποία ουδείς έχει μάθει τίποτε. Γιατί δεν υπήρξε καμία δημοσιοποίηση. Μια ‘επικαιροποίηση- φερετζές’ προκειμένου να διασφαλίσει την τυπική νομιμοποίηση ενός συγκεντρωτικού και αντιπεριβαλλοντικού μοντέλου διαχείρισης, υψηλού κόστους κατασκευής και διαχείρισης, με διατήρηση των εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων, των φαραωνικών εγκαταστάσεων, με ΣΔΙΤ».

Η νέα περιφερειακή αρχή Αττικής δηλώνει «κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε αυτή τη μεθόδευση, η οποία συνιστά τεράστια οπισθοδρόμηση και υποκρύπτει απαράδεκτη πολιτική σκοπιμότητα, αυτήν της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», γι' αυτό «καλεί το ΥΠΕΚΑ και την κυβέρνηση να αποσύρουν εδώ και τώρα την απαράδεκτη τροπολογία και να μην επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο και στο μέλλον. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και για το σύνολο του σχεδίου νόμου, που επιχειρούν να ‘νομιμοποιήσουν’ με μια τυπική διαδικασία διαβούλευσης μιας βδομάδας».
Πηγή:http://tvxs.gr