14 Νοε 2014

«Άπλετο φως στα κερδοσκοπικά φαινόμενα που συνόδευσαν την ΑΜΚ των τραπεζών»

Την απονομή Δικαιοσύνης ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει αιχμές για τον Στουρνάρα
«Να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη» ζητά με ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για 150 περιπτώσεις...
υποτιμητικής κερδοσκοπίας στο Χρηματιστήριο.Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «οι πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακάλυψη τουλάχιστον 150 περιπτώσεων naked short selling (παράνομης ανοιχτής υποτιμητικής κερδοσκοπίας, κατά παράβαση του Κανονισμού 236/2012) αφήνουν βαρύτατη σκιά για τον τότε υπουργό Οικονομικών και τώρα διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα».

Το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και μερίδα του οικονομικού Τύπου είχαν καταγγείλει, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών την άνοιξη του 2014, τα έντονα κερδοσκοπικά φαινόμενα, που συνόδευαν τις αυξήσεις αυτές. Προσθέτει, ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είχαν γίνει σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης - ανακεφαλαιοποίησης, με αποκλεισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Απαντώντας τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, για τις περιπτώσεις της Eurobank αλλά και της Εθνικής, ο κ. Στουρνάρας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι δεν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling) εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, που ήταν μέσα στα προβλεπόμενα από τον νόμο πλαίσια, καλύπτοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα, το μέγεθος και την έκταση της παρανομίας.

Τώρα, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, «φαίνεται ότι ο κ. Στουρνάρας έμαθε πόσο ... λίγες ήταν οι σχετικές περιπτώσεις. Εκατόν πενήντα (150) διαφορετικές περιπτώσεις στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank)». Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα και μπορούν να κλιμακωθούν μέχρι τα 50 εκατ. ευρώ ανά περίπτωση, ενώ προφανώς υπάρχει και ποινική διάσταση στην υπόθεση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «αναμένοντας τις τελικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπογραμμίζουμε ότι η απαίτηση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες αρχές, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι μέσα στη φτώχεια και προσπαθεί να επιβιώσει».

Για δε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ως προς τον αναρμόδιο πλέον για το θέμα κ. Στουρνάρα, μάλλον η σιωπή είναι χρυσός».