27 Οκτ 2014

Στο «κόκκινο» χρηματιστήριο και ομόλογα μετά τα Stress Tests

Κατακόρυφη ήταν η πτώση του γενικού δείκτη τιμών του χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ και το κόστος δανεισμού παραμένει στα ύψη, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη τη χρηματοδότηση από τις αγορές. Η ελεύθερη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών έρχεται μία...
ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Stress Tests για τις τράπεζες, που προκάλεσαν τους «πανηγυρισμούς» της ελληνικής κυβέρνησης. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς). Οι επενδυτές, εγχώριοι και διεθνείς, δεν φαίνεται να συμμερίζονται το «κλίμα ικανοποίησης» αμφισβητώντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία των  Stress Tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Υπενθυμίζεται πως για τις τρεις από τις τέσσερις διαπιστώθηκαν κεφαλαιακά κενά, ωστόσο όπως επισημάνθηκε δεν χρήζουν μεγάλης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Από την άλλη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αξιολογήθηκε ως έχον τη χειρότερη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωζώνη .
Τη Δευτέρα ο γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε στις 961 μονάδες καταγράφοντας πτώση περίπου 3%. Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Τη μεγαλύτερη πτώση είχε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με πάνω από 7 %. Η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε πτώση πάνω από 5,5%, Στο -3,8% η Τράπεζα Πειραιώς,  ενώ η μετοχή της Eurobank βρέθηκε περίπου στο -3%. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο των 10ετών ελληνικών ομολόγων κατέγραψε νέα άνοδο φτάνοντας και πάλι πάνω από 7,5%.
«Οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα δέχονται μεγάλες πιέσεις τη Δευτέρα, στον απόηχο της ανακοίνωσης των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι χρηματιστηριακές πιέσεις είναι πανευρωπαϊκές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχωρούν ευρέως, καθώς οι αγορές από τη μία αμφισβητούν την εγκυρότητα των stress tests της ΕΚΤ και από την άλλη ανησυχούν για τα περιθώρια κερδοφορίας των τραπεζών σε περιβάλλον μηδενικής ανάπτυξης ή και ύφεσης», σχολιάζει ο χρηματιστηριακός αναλυτής Πάνος Παναγιώτου της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών.
Πηγή:http://tvxs.gr