14 Οκτ 2014

Τι κρύβει η διαμάχη για τις δωροδοκίες βουλευτών

Η διαμάχη για τις δωροδοκίες βουλευτών που προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μοιάζει αρχικά σαν ένας από τους συνηθισμένους πολιτικούς καβγάδες. Τώρα θίχτηκε η ΝΔ επειδή ο Π. Σκουρλέτης έθιξε ένα θέμα που...
βρίσκει κανείς συχνά στα μέσα ενημέρωσης; Αρκεί μια ματιά στο Tvxs, όπου την ίδια στιγμή μπορούσε να διαβάσει κανείς την υπόθεση χρηματισμού, για τον οποίο κατηγορείται ο πρώην υπουργός της ΝΔ κ. Μιχελάκης. Σήμερα Τρίτη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος θα κάνει δηλώσεις για το θέμα σε συνάντηση με τον Α. Τσίπρα, που ζήτησε ο ίδιος. Τι συνέβη ώστε να ξεσπάσει πολιτική μπόρα;
H υπόθεση έχει πλούσιο παρασκήνιο που σχετίζεται με την προεδρική εκλογή. Η αρχή της αντιπαράθεσης πρέπει να αναζητηθεί στην πρώτη μέρα της πρόσφατης συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, όταν ο κ. Δραγασάκης μίλησε για επιχειρηματίες που με ένα τηλέφωνο επηρεάζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και τους νόμους. Η αποστροφή, που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Επικρατείας κ. Σταμάτη, αποτελούσε ένα είδος προειδοποιητικής βολής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στα παρασκήνια είχε ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί ένα νέο όνομα που το κυβερνητικό στρατόπεδο σκεφτόταν να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας: την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Την επόμενη ακριβώς ημέρα, το site iefimerida δημοσίευε ένα σχετικό ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσε ότι η κυρία Βαρδινογιάννη, «ως μέλος μιας ισχυρής επιχειρηματικής οικογένειας  αλλά και λόγω του φιλανθρωπικού της έργου και της σχέσης της με την Unesco, η οποία της διασφαλίζει απήχηση πέραν των ελληνικών συνόρων» θα μπορούσε να είναι μια  υποψήφια αφού «τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια Βαρδινογιάννη διατηρούν καλές και φιλικές σχέσεις με πολιτικούς όλων των κομμάτων, ενώ πολλά συγγενικά τους πρόσωπα βρέθηκαν και βρίσκονται στην πολιτική σκηνή». Το ρεπορτάζ πρόσθετε για την υποψηφιότητα ότι «το επιτελείο του Πρωθυπουργού εκτιμά ότι μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερες πλειοψηφίες και να πιάσει τον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών».
Στην Βουλή και παρ' ότι του ζητήθηκε, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι δεν είναι έτοιμος να δώσει παραπάνω στοιχεία. Μόνο ο κ. Καμμένος συνέχισε το θέμα, αναφέροντας συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αλλά την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ο οποίος, την Παρασκευή το βράδυ στην Βουλή, ξεκίνησε την ομιλία του κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα που «με μια προσωπική έπαρση μικρού Ναπολέοντα, δημοκρατικά αποκρουστική στον καθένα, θεώρησε εξωνημένους, θεώρησε αργυρώνητους τους βουλευτές που θα ήθελαν να ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται περί πολιτικής αθλιότητας και είναι ντροπή να ακούγονται τέτοιες λέξεις».
Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα λεγόμενα Δραγασάκη περί των τηλεφώνων φίλων επιχειρηματιών. Όμως λίγα λεπτά αργότερα, στο τέλος της ομιλίας του, έκανε το γνωστό άνοιγμα στο Mega, αναλαμβάνοντας αιφνιδιαστικά την υπεράσπιση του Γιάννη Πρετεντέρη στην αντιπαράθεση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έγραφε και το προαναφερθέν ρεπορτάζ, «πέραν της Motor Oil, έναν κολοσσό στον τομέα της ενέργειας, οι πολυσχιδείς δραστηριότητες της οικογένειας Βαρδινογιάννη εξαπλώνονται από την ναυτιλία και τις συμμετοχές ως τα μίντια. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη είναι ένας εκ των βασικών μετόχων σε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, το Mega και το Star channel».
Η συνέχεια δόθηκε από τον κ. Σκουρλέτη στο Mega την Δευτέρα το πρωί, κίνηση που προκάλεσε την επέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα της κυρίας Βαρδινογιάννη πράγματι θα μπορούσε να προσελκύσει βουλευτές διαφόρων παρατάξεων, αλλά χωρίς να είναι καθόλου σίγουρος ο στόχος των 180 βουλευτών, στην ψηφοφορία που θα είναι ανοιχτή. Το ρεπορτάζ της iefimerida κατέγραφε και «τα σοβαρά προβλήματα» του εγχειρήματος, αφού «η οικογένεια Βαρδινογιάννη, αν αποδεχθεί την τιμητική αυτή πρόταση, ενδέχεται να εγκλωβιστεί στο πολιτικό γίγνεσθαι, κάτι που ενδεχομένως θα έκανε πιο περίπλοκη την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Επιπροσθέτως, αυτό θα έφερνε την οικογένεια Βαρδινογιάννη "απέναντι" στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν προτίθεται να ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, επειδή θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».
Το όνομα της κυρίας Βαρδινογιάννη εμφανίστηκε και σε δημοσκόπηση της Alco για το action 24. Σίγουρα το θέμα θα έχει συνέχεια, ενώ σήμερα ο Α. Τσίπρας συναντά τον Π. Καμμένο που ανακοίνωσε ότι θα κάνει δηλώσεις «σχετικά με το σοβαρό θέμα των καταγγελιών για σχεδιαζόμενο χρηματισμό βουλευτών».
Πηγή:http://www.tvxs.gr