17 Οκτ 2014

Εκθεση-κόλαφος ευρωπαϊκής επιτροπής για τις ελληνικές φυλακές: Ανθρωποι στοιβαγμένοι κοιμούνται στο πάτωμα!

ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ
Έκθεση-κόλαφο για την κατάσταση που επικρατεί σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ....
Μεταχείρισης (CPT), του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έκθεση κάνει λόγο για βασανιστήρια και απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, όσο και στα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Παρά τις συστάσεις που είχαν γίνει δύο χρόνια πριν στις ελληνικές αρχές, η επίσκεψη της CPT το 2013 στη χώρα μας κατέδειξε σαφώς ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, τονίζεται στην έκθεση.
Επιπλέον, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη όσον αφορά τις καταγγελίες για κακοποίηση μεταναστών και κρατουμένων από τα όργανα της τάξης στην Ελλάδα. Η CPT καταγγέλλει ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα όργανα επιβολής του νόμου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η CPT, αναφερόμενη στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών, φέρνει ως παράδειγμα στην έκθεση αυτή ότι σε αρκετούς σταθμούς δύο ή περισσότερες γυναίκες κρατήθηκαν επί μήνες σε ένα σκοτεινό, μουχλιασμένο και ερειπωμένο κελί, χωρίς να τους δίνεται καμιά ευκαιρία για υπαίθρια άσκηση ή να έχουν επαρκείς υποδομές υγιεινής.
Στην ίδια έκθεση η CPT εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά τη μεταχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών. Κρίνει ότι οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας στην Αθήνα, για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες, είναι ακατάλληλες.
Επίσης, η CPT επισημαίνει ότι οι Αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα.
Στις φυλακές στην Ελλάδα που επισκέφθηκαν απεσταλμένοι της επιτροπής, υπογραμμίζει η έκθεση, οι συνθήκες υγιεινής ήταν κακές, ενώ διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.
Στην έκθεση τονίζεται ιδιαίτερα η έλλειψη προσωπικού εποπτείας στις φυλακές. Αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι στις ανδρικές φυλακές του Κορυδαλλού αντιστοιχούσαν μόνο δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την επίβλεψη 400 κρατουμένων.
Το προηγούμενο καμπανάκι
Για την Ελλάδα αυτό δεν είναι το πρώτο καμπανάκι που ηχεί σε ό,τι έχει να κάνει με τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές. Τον Οκτώβριο του 2013, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι συνθήκες στις φυλακές Σερρών ήταν απαράδεκτες, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί σε κρατούμενο αποζημίωση 6.300 ευρώ.
Περισσότεροι από 30 κρατούμενοι βρέθηκαν κλειδωμένοι ακόμα και για έναν χρόνο μέσα σε έναν μικρό χώρο με κοινή τουαλέτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: iefimerida.gr