23 Σεπ 2014

«Σώστε τον πλανήτη»

Παγκόσμια κινητοποίηση με πορείες σε περισσότερες από 2.600 πόλεις, με αίτημα προς τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των ρύπων. 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Με διαδηλώσεις και πορείες σε περισσότερες από 2.600 πόλεις σε 166 χώρες, εκατομμύρια πολίτες προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα απέναντι στη ....
δραματική κλιματική αλλαγή, ζητώντας παράλληλα από τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για τη μείωση των ρύπων που ευθύνονται για απειλητική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη.

Οι διαδηλώσεις έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας εν όψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην οποία 125 ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους μείωσης των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οπως πάντως, επισημαίνει η «Guardian», η αυριανή συνάντηση της Νέας Υόρκης δεν αποτελεί μέρος της επίσημης διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη μείωση των εκπομπών, η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2015 στο Παρίσι, με στόχο κατ' αρχήν τον καθορισμό του σχετικού πλαισίου.

Η περιβαλλοντική επιβάρυνση, σε αριθμούς, μόνο τρόμο προκαλεί, αφού ο άνθρωπος τα τελευταία 200 χρόνια έχει μολύνει τον πλανήτη με περισσότερα από 1.950 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εάν φτάσουν τα 3.670 δισεκατομμύρια, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αυξηθεί η μέση θερμοκρασία της Γης κατά 2 βαθμούς Κελσίου. «Πέραν αυτού του ορίου τα αποτελέσματα θα είναι απολύτως καταστροφικά», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ηδη πάντως από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Εθνικού Κλιματικού Κέντρου Πληροφόρησης, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου.

Πορείες παντού

 Ανάμεσα στους 300.000 που διαδήλωσαν στους δρόμους της Ν. Υόρκης ήταν ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λωράν Φαμπιούς, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (με το μπλε καπελάκι) και η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ  REUTERS/Carlo Allegri
Ανάμεσα στους 300.000 που διαδήλωσαν στους δρόμους της Ν. Υόρκης ήταν ο δήμαρχος Μπιλ Ντε Μπλάζιο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λωράν Φαμπιούς, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (με το μπλε καπελάκι) και η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ
REUTERS/Carlo Allegri

Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή περίπου 300.000 πολιτών και γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Στινγκ και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, αλλά και ο δήμαρχος της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, που παρουσίασε νέο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στην πόλη κατά 80% μέχρι το 2050. Στη διαδήλωση στην αμερικανική μεγαλούπολη μετείχαν περισσότερες από 20 μουσικές μπάντες, ενώ τα οχήματα κινούνταν όλα με βιοκαύσιμο ή τα έσερναν πολίτες. Χθες και σήμερα έγινε στην πόλη και μια παράλληλη διαθρησκευτική διάσκεψη για το κλίμα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στην πορεία του Λονδίνου, στην οποία πήραν μέρος μεταξύ άλλων η ηθοποιός Εμα Τόμσον και η σχεδιάστρια μόδας Βίβιαν Γουέστγουντ, ενώ στην Αυστραλία, η οποία έχει πληγεί ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια από τα ασυνήθη καιρικά φαινόμενα, τουλάχιστον 20.000 άτομα διαδήλωσαν στη Μελβούρνη και δεκάδες χιλιάδες άλλοι σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Ογκώδης ήταν η πορεία στο Παρίσι και στην Κοπεγχάγη, όπου σημειώθηκαν επεισόδια, με την αστυνομία να προχωρά στις προσαγωγές 2.000 ατόμων, ενώ στο Βερολίνο χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν την Πύλη του Βραδεμβούργου με πλακάτ που έγραφαν, μεταξύ άλλων, «Γρήγορα σώστε τον πλανήτη». Μεγάλες ήταν και οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, και στο Νεπάλ, όπου νεαροί ακτιβιστές κρατούσαν πανό που έγραφαν «Εχουμε έναν μόνο πλανήτη».

Στην Αθήνα, τέλος, εκατοντάδες πολίτες συμμετείχαν μαζί με μέλη της WWF και της Greenpeace στη χθεσινή συγκέντρωση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και υπέγραψαν συμβολικά ψήφισμα της Avaaz ζητώντας «καθαρή ενέργεια» και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: efsyn.gr