1 Σεπ 2014

Ξέφραγο αμπέλι η χώρα: Απολύσεις άνευ λόγου και αιτιολογίας









«Δρομολόγιο» για αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ...
«χάραξε» η μνημονιακή συγκυβέρνηση, και μάλιστα από την «πίσω πόρτα», μέσω ΠΔ της 13ης Αυγούστου (ΦΕΚ 161Α/2014), το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους και στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων ΚΤΕΛ να απολύουν εργαζομένους με το «έτσι θέλω», χωρίς λόγο και αιτία και μάλιστα χωρίς καμία δικαιολογία εκ μέρους της εργοδοσίας (σ.σ.: η αρχή έγινε με 56χρονο εργαζόμενο στα ΚΤΕΛ Καλαμάτας, ιδιαίτερη πατρίδα του Πρωθυπουργού).

Οι λόγοι εμφανείς, καθώς η μνημονιακή συγκυβέρνηση: α) εξυπηρετεί για μια επιπλέον φορά και χωρίς αιδώ τους μεγαλοεργοδότες, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτούς των ΚΤΕΛ, οι οποίοι εκτελούν μονοπωλιακά τις δημόσιες υπεραστικές συγκοινωνίες, και β) κάνει ακόμα ένα βήμα για την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς ετσιθελικά θα απολύονται παλαιοί «υψηλόμισθοι» εργαζόμενοι, προκειμένου να προσληφθούν νέοι, «φθηνοί», και μάλιστα σε καθεστώς δουλείας.
Η παγαποντιά της συγκυβέρνησης; Οι «ελεύθερες» απολύσεις στα ΚΤΕΛ που έφερε διά της πλαγίας οδού, το ΠΔ, καθώς προσπάθησε ανεπιτυχώς να τροποποιήσει το νόμο με διάταξη στον 4199/13, διάταξη η οποία ΔΕΝ ψηφίστηκε από τη Βουλή. Μέσω του Κανονισμού τροποποίησης προσωπικού που υπάρχει στα ΚΤΕΛ, που λειτουργούν υπό πολυμετοχικό κεφάλαιο και καθεστώς εταιρείας ιδιωτικού δικαίου, άνοιξε την πόρτα για τις «ελεύθερες» απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ, με αφορμή και τις κινητοποιήσεις στην 79η ΔΕΘ, υπογραμμίζει πως «η μοναδική επιλογή που έχουν οι εργαζόμενοι είναι να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτή η κυβέρνηση δε θα φύγει και δε θα σταματήσει το καταστροφικό της έργο, αν δεν τη διώξουμε εμείς με τους αγώνες μας.
»Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, και ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ, έχει περάσει στο στρατόπεδο του αντιπάλου. Κάτι ψελλίζει ενάντια στα μνημόνια, αλλά αποκρύπτει τους υπαίτιους και κυρίως δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ και ο αναχωρητισμός του ΠΑΜΕ την κατάντησαν άδειο πουκάμισο».
Η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ «καλεί όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τα μέλη και τα στελέχη του σ' όλους τους κλάδους και τους νομούς της χώρας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αλλάξουν τα συνδικάτα, να τα κάνουν όργανα αντίστασης και πάλης και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους, να επαναφέρουν τις αξίες της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης και να οργανώσουν την αντεπίθεση των δυνάμεων της εργασίας απέναντι στις δυνάμεις του Κεφαλαίου».
Πηγή:http://www.ergasianet.gr