24 Σεπ 2014

Η κυβέρνηση «τρέμει» τη σιωπή!

Σχεδόν ένα 24ωρο πέρασε από τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά από το Βερολίνο ότι η συνεργασία με το ΔΝΤ θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από το προγραμματισμένο.Η Μέρκελ δεν αναφέρθηκε καν σε αυτή την πρόθεση του πρωθυπουργού, αφήνοντάς τον απλά να μιλά μπροστά στις κάμερες!Η αποχή της καγκελαρίου από το...
σχολιασμό αυτής της δήλωσης, έχει προκαλέσει από χθες ποικίλες αντιδράσεις και ερμηνείες και κυρίως για τις σκέψεις του Βερολίνο γύρω από την απομάκρυνση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ δεν έχει αντιδράσει ακόμα σε αυτή τη δήλωση Σαμαρά. Όσο καθυστερεί η Ουάσιγκτον τόσο θα ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αθήνα. Η διαδικασία αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και απαιτούνται προσεκτικές κινήσεις. Τις προθέσεις των δανειστών και γι' αυτό το θέμα θα τις μάθουμε στο τέλος του μήνα, όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.
Ο Σαμαράς μπορεί να διέψευσε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο και νέο μνημόνιο, ωστόσο δεν συμμερίζονται το ίδιο και οι δανειστές της χώρας, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τον καλύτερο τρόπο να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, φυσικά με το παραπάνω...
Αν η Ελλάδα τελειώσει με το ΔΝΤ, όπως λέει ο Σαμαράς, θα πρέπει να βρεθούν πάνω από 20 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-16. Αυτό είναι το «υπόλοιπο» των δόσεων του Ταμείου στην Ελλάδα και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.
Θυμίζουμε ότι το ΔΝΤ «χρωστά» στην Ελλάδα μια δόση 3,5 δισ. ευρώ από τον Αύγουστο, η οποία δεν έχει εκταμιευθεί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Μια ακόμα δόση 3,5 δισ. έχει προγραμματιστεί να δοθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Η κυβέρνηση κρίνει και πιστεύει ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν με το 7ετές ομόλογο που θα βγάλει μέχρι το τέλος του 2014, τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 18μηνης διάρκειας, τον εσωτερικό δανεισμό από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης και κάποια από τα χρήματα που βρίσκονται ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τις τράπεζες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Βέβαια, οι δανειστές έχουν στο μυαλό τους ένα ακόμα δάνειο προς την Ελλάδα, αυτή τη φορά μέσω του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM. Όπως έχουμε γράψει ξανά, το μέλημα των δανειστών είναι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα να μην περάσουν ξανά από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών.
Τα επόμενα Eurogroups μέχρι το τέλος του έτους, πάντως θεωρούνται κρίσιμα για την Ελλάδα. Αισίως έχουν προγραμματιστεί τρία:
- Το πρώτο στις 13 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015.
- Το δεύτερο στις 6 Νοεμβρίου.
- Το τρίτο στις 8 Δεκεμβρίου.
Σχεδόν κάθε μήνα και ένα Eurogroup. Ωστόσο υπάρχει και ένα ακόμα - που δεν έχει κλειδώσει ακόμα - για τις 21 Νοεμβρίου. Οι ατζέντες των θεμάτων δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές και όλα δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο να επιτελέσει.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/498633/i-kyvernisi-tremei-ti-siopi#ixzz3EETuhJpb