2 Σεπ 2014

Ψίχουλα στους Ελληνες παραγωγούς

ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ: ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ * ΠΑΛΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
Πιπεριές, επιτραπέζια σταφύλια και μανιτάρια βγαίνουν πιο ωφελημένα από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά ουσιαστικά πάλι η Ελλάδα πληρώνει το τίμημα των μικρών χωρών και των ....
ανισοτήτων εντός Ε.Ε.
Με πολιτικά κριτήρια κι όχι κατά βάση με αντικειμενικά ή οικονομικά, η Ε.Ε. δίνει γην και ύδωρ στην Πολωνία για τα μήλα, χτίζοντας ουσιαστικά τις σχέσεις της με τις χώρες τού πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ, σε μια προσπάθεια ακύρωσης του ιστορικού εναγκαλισμού με τη Ρωσία.
Συν τοις άλλοις, πέρα από το ενεργειακό ζήτημα χτυπά μ' έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, αφού Ουκρανία και Πολωνία είναι παραδοσιακά οι σιτοβολώνες της Ευρώπης. Δευτερευόντως είναι κι ένα μέσον της Γερμανίας να διατηρεί σταθερή και την απασχόληση εντός του εσωτερικού της, χωρίς αναταράξεις, αφού Πολωνοί καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας Γερμανών, λόγω της γειτνίασης, ή μπαινοβγαίνουν στη χώρα κάθε μέρα.
Το χειρότερο είναι ότι μετά τα ψίχουλα για το ροδάκινο και για την προώθηση προϊόντων σε άλλες αγορές, δεν αποζημιώνονται όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα που κινδυνεύουν από τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στις καταναλωτικές αγορές.
Η Ελλάδα πληρώνει το διπλωματικό παιχνίδι που γίνεται σε υψηλό επίπεδο, αφού 82 εκατομμύρια θα χορηγηθούν για μήλα και αχλάδια και τα υπόλοιπα 43 εκατομμύρια ευρώ για όλα τ' άλλα προϊόντα. Το γεγονός σχολίασε ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής - Διακίνησης Φρούτων - Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas.
Οπως σημείωσε, δυστυχώς δεν έχει γίνει δεκτή η πρόταση για την εξειδίκευση των κονδυλίων κατά προϊόν και κατά κράτος-μέλος, όχι με βάση την παραγωγή, αλλά μεσοσταθμικά με βάση τις εξαγωγές της τελευταίας τριετίας προς Ρωσία. «Θεωρούμε και εισηγηθήκαμε ότι πρέπει ν' αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των μέτρων της "πράσινης συγκομιδής" και της "μη συγκομιδής" των προς εμπορία νωπών φρούτων και λαχανικών και να επιδιωχθεί να συμπεριληφθούν στα μέτρα όλα τα προϊόντα που επηρεάζονται από την απαγόρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προκειμένου ν' ανακτηθεί η ισορροπία των αγορών», ανέφερε.
Ετσι, μετά την απόφαση της Ε.Ε. να εγκρίνει την ενίσχυση των 125 εκατομμυρίων που θα χρηματοδοτεί έως το 75% του κόστους της απόσυρσης για τη δωρεάν διανομή αριθμού λαχανικών και φρούτων, η κοινοτική νομοθεσία έχει θέσει το μέγιστο των ενισχύσεων που μπορούν να διατεθούν για την απόσυρση των προϊόντων που επηρεάζονται από το εμπάργκο.
Για τις αποσύρσεις που προορίζονται για δωρεάν διανομή τροφίμων σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα σχολεία, κ.λπ. παρόμοια, το ποσό της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) μπορεί να φθάσει το 100% του κόστους.
Σχετικά με φρούτα και λαχανικά που δεν συγκομίζονται ή για τη συγκομιδή των «πράσινων» πριν από τη λήξη, πληροφορίες αναφέρουν πως η ενίσχυση θα φτάσει και το 75% της συνεργασίας της Ε.Ε. μαζί με το 25% που καταβάλλεται από τις Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.).
 
Πηγή: enet.gr