18 Ιουλ 2014

Σαρώνει η «μαύρη» εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις

Μεγάλα ποσοστά της «μαύρης» εργασίας παρατηρούνται στις τουριστικές επιχειρήσεις των Κυκλάδων, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Εύβοιας, της Αχαΐας, της Ηπείρου, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Πολλοί εργαζόμενοι στον κλάδο του ....

τουρισμού αμείβονται με τον γενικό κατώτερο μισθό και ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις, όταν μόλις 60.000 από τους 120.000 απασχολούμενους στα ξενοδοχεία αμείβονται με την κλαδική σύμβαση κατήγγειλαν, την  Πέμπτη, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ- ΥΤΕ).

Περίπου 8.000 θέσεις εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις χάθηκαν λόγω μείωσης των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των εφάπαξ, παρ' ότι το ταμείο πρόνοιας του κλάδου διαθέτει αποθεματικά ονομαστικής αξίας 167 εκατ. ευρώ και τρέχουσας αξίας 132 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ αναφέρει: «Κλείσαμε έναν κύκλο περιφερειακών επισκέψεων και τα συμπεράσματα είναι οδυνηρά. Στον κλάδο που άντεξε στις διαλυτικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης βασιλεύουν οι ανισότητες και το δίκαιο του ισχυρότερου, αφού οι εργαζόμενοι υπό την απειλή της ανεργίας αδυνατούν να προβάλουν στοιχειώδεις αντιστάσεις».

Πηγή: topontiki.gr