22 Ιουλ 2014

Αυξήσεις στο ρεύμα όσων καταναλώνουν λίγο

Επηρεάζονται περισσότερα από δύο εκατ. παροχές
Από τις 25 Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι υψηλότερες χρεώσειςΑυξήσεις στα τιμολόγιά της ετοιμάζει η ΔΕΗ, οι οποίες θα επηρεάσουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια παροχές. Παράλληλα αναμένονται μειώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και ....
γραφείων.
Από τις 25 Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι υψηλότερες χρεώσεις
Από τις 25 Ιουλίου τίθενται σε εφαρμογή οι υψηλότερες χρεώσεις
  Ειδικότερα, οι αυξήσεις αφορούν καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και σύμφωνα με την εταιρεία θα ισχύσουν από τις 25 Ιουλίου, καθώς καταργείται η κλίμακα οικιακής χρέωσης για καταναλώσεις έως 800 kWh ανά τετράμηνο και ενσωματώνεται στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1%, «η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το 11,5% και αφορά μόνο στην κατηγορία αυτή και στο σύνολο του λογαριασμού» όπως επισημαίνει η ΔΕΗ.
Ενδεικτικά, η αύξηση αντιστοιχεί στο σύνολο του λογαριασμού σε 1,9 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 400 kWh το τετράμηνο και 3,8 ευρώ/μήνα για κατανάλωση 800 kWh το τετράμηνο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, στην κατηγορία καταναλώσεων από 1 έως 800 κιλοβατώρες (kWh) υπάρχουν περίπου 2.160.000 παροχές που αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες. Οι επερχόμενες αυξήσεις δεν επηρεάζουν τις μεγαλύτερες καταναλώσεις άνω των 800 kWh, ούτε και τα νοικοκυριά που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις πρώτης κατοικίας με κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν μια απλή αίτηση προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας.
Επιπλέον, έρχονται μειώσεις στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και κοινόχρηστους χώρους.
Διευκρινίζεται ότι:
•    Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 3,7ευρώ/μήνα.
•    Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 11,6ευρώ/μήνα.
•    Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου 6 ευρώ /μήνα. 

Πηγή: enet.gr