29 Ιουλ 2014

Ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια, με ιδιοκτήτη τις τράπεζες

«Προσωρινή» η προστασία των πολιτών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

Στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας ρίχνει η κυβέρνηση τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες, καθώς απορρίπτει ακόμα ένα «πάγωμα» των πλειστηριασμών και για το 2015, αναγκάζοντάς τους να γίνουν ενοικιαστές στα ίδια τους τα σπίτια, με ιδιοκτήτη τις τράπεζες.
  Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν και οι ....
δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», η «προστασία» των πολιτών θα είναι προσωρινή καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», ανέφερε ο υπουργός.
Η «κοινωνική ευαισθησία», που ετοιμάζεται να δείξει το κράτος σε χιλιάδες οικογένειες που ετοιμάζονται να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία τους οδήγησε το μνημόνιο, θα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτούν το ακίνητο και στη συνέχεια να το νοικιάζουν στον οφειλέτη δανειολήπτη ή να του το παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing, ενδεχομένως με δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος), ενώ το ενοίκιο που θα πληρώνει ο δανειολήπτης θα επιδοτείται από το κράτος. Σχετική ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στο μεταξύ, την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία λύση για τα «κόκκινα» δάνεια εξέφρασε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Ο κ. Τουρκολιάς τόνισε ότι το θέμα αυτό δεν αντιμετωπίζεται με «ευκαιριακές προσεγγίσεις» και «προσωπικές ατζέντες στελεχών και συμβούλων», προσθέτοντας: «Είναι ερασιτεχνική η άποψη ότι ένα τραπεζικό σύστημα, που είχε συνηθίσει σε ποσοστά επισφαλειών της τάξεως του 5%-7%, μπορεί ως διά μαγείας να προσαρμοστεί στο σημερινό επίπεδο επισφαλειών». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΕ, η διαχείριση των προβληματικών δανείων «απαιτεί πάνω απ' όλα τη διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής» και ο χρόνος επίτευξης συμφωνιών «πρέπει να είναι σύντομος και να μην ξεπερνά το τρίμηνο».
 
Πηγή: enet.gr