31 Ιουλ 2014

9+1 προαπαιτούμενα για προοδευτική κυβέρνηση

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ ΩΣ ΟΡΟΥΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡ
Για την επόμενη μέρα των εκλογών προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ,  είτε θα έχει αυτοδυναμία, είτε όχι...Η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται έπειτα από την κατ' αρχήν θετική ανταπόκριση του Αλ. Τσίπρα στην επιστολή-πρόσκληση του Φ. Κουβέλη για την έναρξη διαλόγου στην προοπτική συγκρότησης μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα. 
....


Για την επόμενη μέρα των εκλογών προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ,  είτε θα έχει αυτοδυναμία, είτε όχι...
Για την επόμενη μέρα των εκλογών προετοιμάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα έχει αυτοδυναμία, είτε όχι...
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει εκ των προτέρων ως «προαπαιτούμενο» τον αποκλεισμό κάθε συζήτησης για την Κεντροαριστερά και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ, που στήριξε και εφαρμόζει τη μνημονιακή πολιτική. Από αυτή την άποψη, η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ για αμφίπλευρο άνοιγμα, και προς την Κεντροαριστερά, και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκαλεί αναταράξεις μόνο προς το εσωτερικό του κόμματος, αλλά συναντά και την ξεκάθαρη αντίθεση για σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επί της ουσίας, στην απαντητική επιστολή του ο Αλ. Τσίπρας έχει καλέσει τον Φ. Κουβέλη να διαλέξει στρατόπεδο. Κάτι, που αναμένεται να τεθεί και στη σημερινή συνάντηση, το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή.
Επικεφαλής των συζητήσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών είναι οι γραμματείς των δύο κομμάτων Δ. Βίτσας και Θ. Θεοχαρόπουλος. Στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η συνάντηση είναι ένα πρώτο στάδιο διαλόγου, που στη συνέχεια μπορεί να αναπτυχθεί. Κάποια από τα προγραμματικά σημεία που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας ως βάση διαλόγου προσεγγίζουν τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ (όπως απλή αναλογική, χρέος, εργασιακά, κοινωνικό κράτος), ενώ άλλα απαιτούν επεξεργασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στη ΔΗΜΑΡ εννέα καίρια προγραμματικά σημεία, πέραν του αποκλεισμού κάθε διαλόγου για την Κεντροαριστερά:
* Πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των Μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.
* Αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
* Εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
* Ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με τη στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
* Δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.
* Αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.
* Ενίσχυση της δημοκρατίας και ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.
* Καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για τη δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.
* Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και τη στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων.
 
Πηγή: enet.gr