30 Μαΐ 2014

«Θεσμική εκτροπή» το αίτημα για εκλογές… όταν προέρχεται απ’ τον Τσίπρα (Video)

Το αίτημα για εκλογές όταν απορρέει από τη δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικών συσχετισμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της λαϊκής βούλησης είναι θεμιτό όταν εκφράζεται από τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά μάλλον δεν ισχύει το ίδιο και για τον ....
Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό προκύπτει αν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις Βενιζέλου περί «αντισυνταγματικής πρότασης» Τσίπρα - και ευθυγραμμιζόμενος ουσιαστικά με τον Κεδίκογλου που μίλησε για "θεσμική εκτροπή" -  μία μέρα μετά τις εκλογές της 25ης Μαϊου, αλλά και τις δηλώσεις Βενιζέλου προ κρίσης, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές του 2009 όταν η ΝΔ υπολειπόταν του ΠΑΣΟΚ, μαντέψτε…  4 μονάδες (ΝΔ 32, 30% έναντι ΠΑΣΟΚ 36, 65%), όπως 4 μονάδες προηγείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ.

Το βίντεο, το οποίο ανέσυρε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατατοπιστικό. Εκεί ο Βενιζέλος, σε δημόσιες δηλώσεις του αναφέρει τα εξής:

«Το θέμα των εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων. Το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών πολύ πριν τις Ευρωεκλογές. Είχε ζητήσει την τατυτόχρονη διεξαγωγή Ευρωεκλογών και εθνικών/βουλευτικών εκλογών. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την ουσιαστική νομιμοποίηση που απαιτείται, προκειμένου να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση, μια κρίση διεθνή αλλά και μια κρίση εθνική που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Υπάρχει πρόβλημα δυσαρμονίας. Υπάρχει πρόβλημα ουσιαστικής δυσαρμονίας μεταξύ της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και του πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να οχυρωθεί πίσω από το τυπικό στοιχείο της ύπαρξης μια πλειοψηφίας των 151 βουλευτών με τον κ. Παυλίδη στη Βουλή, αλλά έτσι δεν κυβερνιούνται οι κοινωνίες και οι χώρες τώρα. Τα προβλήματα είναι πολύπλοκα, είναι απαιτητικά, χρειάζονται μεγάλες συστρατεύσεις, πρωτοβουλίες, τομές, συναινέσεις.

Χρειάζεται μια ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας, και όταν λέω της χώρας εννοώ και του κράτους και της κοινωνίας και της οικονομίας. Δεν νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ διαθέτει τώρα ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».


Υπενθυμίζεται, ότι στην συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κάρολο Παπούλια, υπογράμμισε, όπως έκανε το 2009 ο Βενιζέλος, το στοιχείο της δυσαρμονίας μεταξύ κυβέρνησης κι εκλογικού σώματος και ζήτησε εκλογές το «συντομότερο δυνατό».

Πιο αναλυτικά, το απόσπασμα των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:

«Εάν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, τα δύο αυτά κόμματα  θα είχαν αθροιστικά και με βάση τον εκλογικό νόμο που ισχύει 94 βουλευτές από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή.  Αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και στους συσχετισμούς που υπάρχουν στη σημερινή Βουλή.  Κι όταν καταγράφεται μια τόσο έντονη δυσαρμονία,  είναι προφανές ότι κανείς δεν νομιμοποιείται και ιδίως αυτή η Βουλή δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν το λαό και τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Και σε κάθε περίπτωση δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το Σύνταγμά μας άλλωστε ορίζει ότι όταν υπάρχει μια τόσο έντονη δυσαρμονία της λαϊκής βούλησης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, τότε η λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Κατέθεσα λοιπόν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψή μας, ότι πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο, το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα στον τόπο».

Πηγή: topontiki.gr