29 Μαΐ 2014

Οι διεθνείς επενδυτές μετοχών έχουν ξανά όρεξη για ρίσκο!

Ένα χρόνο μετά τη φημολογία για εκκίνηση του tapering της Fed και ένα εξάμηνο μετά την πραγματική του εκκίνηση, οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν να ξεκολλάνε από την αρνητική όρεξη για ρίσκο κάτι που προμηνύει ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές θα...
ξεφύγουν από τη διαδικασία αποεπένδυσης σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, η οποία στις αρχές του έτους, όπως θα δείτε στο παραπάνω διάγραμμα, άγγιξε τα ιστορικά χαμηλά του 2009.Το δεδομένο αυτό πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερα θετικό για τις ελληνικές μετοχές που έχουν ενταχθεί στο δείκτη MSCI Emerging Markets, οι οποίες, μέχρι σήμερα, έχουν δει σχετικά ελάχιστα κεφάλαια από τα emerging funds που ειδικεύονται στις διεθνείς μετοχικές τοποθετήσεις σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές. Όμως, η Αθήνα χαρακτηρίστηκε αναδυόμενη αγορά πέρυσι, δηλαδή ακριβώς τη στιγμή που η διεθνής όρεξη για ρίσκο πέρασε σε αρνητικές τιμές. Έτσι, τα τα διεθνή emerging κεφάλαια έχουν κατανεμηθεί σύμφωνα με την παρακάτω εικόνα, που αδικεί τη διάθεσή τους για τοποθετήσεις στην Ελλάδα:

hsbc_44Και η διάθεση για τοποθετήσεις στην Ελλάδα αποδεικνύεται από τα παρακάτω διαγράμματα:
hsbc_1_1Ασύλληπτες ποσοστιαίες μεταβολές τοποθετήσεων από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα, δηλαδή από τότε που πιστοποιήθηκε (επιτέλους) ότι το νόμισμα αυτής της χώρας θα παραμείνει το ευρώ (το να μην ξέρει κανείς τα δεδομένα είναι πάντα χειρότερο από τα οποιαδήποτε δεδομένα).
hsbc_3_0Η Ελλάδα τον τελευταίο μήνα σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη ροή εισαγωγής επενδυτικών κεφαλαίων, με πρώτη αυτή της Αιγύπτου, η οποία μόλις ξεκόλλησε από το χάος και μάλλον βρήκε έναν τρόπο για να κυβερνηθεί. Βέβαια, οι ροές του τελευταίου μήνα είναι χειρότερες από το μέσο όρο του τελευταίου έτους. Κι αυτό δε συνέβη για τους λόγους, που μάλλον βιαστήκατε να υποψιαστείτε, όπως θα δείτε στο παρακάτω διάγραμμα:
hsbc_2_0Οι ροές του τελευταίου μήνα είναι πολύ καλύτερες από το μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου. Άρα, οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι ευρωεκλογές (που μάλλον υποψιαστήκατε) ανησύχησαν μόνο κάποιους ντόπιους επενδυτές, οι οποίοι επηρέασαν σημαντικά το γενικό δείκτη προς όφελος των ξένων. Από την άλλη, κάποιοι άλλοι μεγάλοι ντόπιοι και κάποιοι hedge ξένοι παίκτες που στήριξαν την ανακεφαλαιοποίηση Eurobank και ειδικά της Εθνικής, άδειασαν σημαντικά τις τοποθετήσεις τους σε παραγωγικές εταιρείες για να τις μεταφέρουν σε τραπεζικά χαρτιά που πωλούνταν εξωχρηματιστηριακά με τιμή κατώτερης της χρηματιστηριακής και έτσι να αποκομίσουν άμεσο κέρδος. Τσάμπα οδύρονταν όσοι μίλαγαν για χρηματιστηριακή απάτη με τα τραπεζικά χαρτιά. Ήταν όλα προσχεδιασμένα από τις τράπεζες για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν επιτυχώς με ιδιωτικά κεφάλαια. Ο μόνος εγγυημένος τρόπος και όλα τα άλλα ήταν αναμενόμενα!
Τα διαγράμματα είναι ενημερωτικά της HSBC (βλ. λίστα Λαγκάρντ και βάλε) και τα δημοσίευσε σήμερα το newmoney.gr .