5 Μαΐ 2014

ΕΛΤΑ: Ο ταχυδρόμος χτυπάει... πιο ακριβά στην Ελλάδα

Σε πολυτέλεια έχει μετατραπεί η επιστολική αλληλογραφία εσωτερικού στην Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται 8η μεταξύ των ακριβότερων ευρωπαϊκών χωρών στην αποστολή απλής επιστολής (20 γραμμαρίων) καταγράφοντας υψηλότερη τιμή από τον ευρωπαϊκό ....
μέσο όρο.
Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Post, η Ελλάδα έχει κατακτήσει την όγδοη θέση, ως ακριβότερη χώρα μετά την Νορβηγία, την Δανία, την Φινλανδία, την Ελβετία, την Ισλανδία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το ταχυδρομικό τέλος για τις επιστολές εσωτερικού διαμορφώνεται στα 0,72 ευρώ, έναντι 0,62 ευρώ που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
Η αποστολή απλής επιστολής εσωτερικού είναι οικονομικότερη στην Ιταλία (0,70 ευρώ), στην Σουηδία (0,69 ευρώ), τη Γαλλία (0,66 ευρώ) την Σλοβακία (0,65 ευρώ) την Ολλανδία (0,64 ευρώ), τη Γερμανία (0,60 ευρώ), την Ισπανία (0,37 ευρώ), την Κύπρο (0,34 ευρώ) και την Μάλτα (0,26 ευρώ). Η έκταση του δικτύου των ταχυδρομείων αλλά και η μορφολογία της κάθε χώρας διαμορφώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το κόστος ταχυδρομικών υπηρεσιών εσωτερικού, ωστόσο η χώρα μας εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις ακριβές χώρες με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν παρατηρηθεί και πολύ σημαντικές αυξήσεις την τελευταία δεκαετία. 

Σχεδόν 20% η αύξηση του κόστους αλληλογραφίας εσωτερικού την τελευταία 10ετία στην Ευρώπη

Εντυπωσιακές ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν συνολικά στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια με την μέση τιμή της εγχώριας επιστολικής αλληλογραφίας να αυξάνεται κατά 0,03 ευρώ το 2013.
Στην σχετική μελέτη της Deutsche Post συνυπολογίστηκαν και οι δείκτες πληθωρισμού ώστε η αποτύπωση των αυξήσεων να είναι πιο κοντά στην πραγματική οικονομία. Μεγαλύτερη αύξηση της τιμής παρατηρήθηκε στην Ρουμανία (121,5%), την Δανία (121,5%) και την Ισλανδία όπου το κόστος αποστολής εσωτερικού ενισχύθηκε κατά 67,1%, μεταξύ 2004 και 2013.
Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος της αύξησης ανέρχεται σε 19,2% με την Ελλάδα να καταγράφει άνοδο της τιμής της εν λόγω υπηρεσίας κατά 12,5% την δεκαετία 2004-2013. Μείωση της τιμής παρατηρήθηκε σε Ιταλία (-0,5%), την Ελβετία (-5,2%), την Σουηδία (-5,4%), την Αυστρία (-7%), την Γερμανία (-7,8%), την Κύπρο (-20%) και την Κροατία κατά -62,4%.

Φθηνότερη η αποστολή γραμμάτων στο εξωτερικό

Αντιθέτως σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Deutsche Post η Ελλάδα αποτελεί οικονομική αγορά όσον αφορά στην αποστολή επιστολών εξωτερικού. Το κόστος της εν λόγω υπηρεσίας διαμορφώνεται στα 0,9 ευρώ, έναντι 1,03 ευρώ που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακριβότερες χώρες για να στείλει κανείς έναν φάκελο στο εξωτερικό είναι η Νορβηγία, η Δανία και η Πολωνία. Φθηνότερες, ακόμη και από την Ελλάδα είναι η Μάλτα, η Αυστρία, η Ρουμανία και η Κύπρος.
 
Χαρά Αυγερινού


Πηγή:www.reporter.gr
Πηγή: reporter.gr