14 Μαΐ 2014

"Μηνιάτικο" 280 εκατ. ευρώ για τους μεσάζοντες των αυξήσεων κεφαλαίου


Πάρτι στην κυριολεξία έκαναν οι μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες με τις αυξήσεις κεφαλαίου των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παράσχει οι ίδιες τράπεζες από τα 8,31 δις Ευρώ που άντλησαν κατέβαλαν για αμοιβές αναδοχών και συμβουλών σε ....
συντριπτικό ποσοστό σε ξένους το ποσό των 278,1 εκ Ευρώ. Ειδικότερα η Εθνική κατέβαλε περί τα 75 εκ Ευρώ, η Eurobank 87 εκ Ευρώ, η Πειραιώς 74,5 εκ Ευρώ και η Alpha 41,6 εκ Ευρώ.
Τα ποσά αυτά αφαιρούνται από το συνολικό ποσό των αυξήσεων κεφαλαίου όπως επίσης και άλλες αμοιβές ή υποχρεώσεις όπως φόροι και δικαώματα Χρηματιστηρίου και Κεφαλαιαγοράς που ανεβάζουν το συνολικό ποσό σε περίπου 380 εκ Ευρώ. Αποδέκτες των τεράστιων ποσών ήταν οίκοι όπωςοι Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays, Deutsche Bank, UBS, Citigroup και JP Morgan (Eurobank). Στην Εθνική διεθνείς συντονιστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών της αύξησης κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ήταν οι Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co International plc. Στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, που άντλησε 1,2 δισ. ευρώ εγγυητές κάλυψης και ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι JP Morgan, Citigroup, HSBC, Merrill Lynch, Bruyette & Woods Ltd και Banca IMI.
Η τράπεζα Πειραιώς που άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, είχε συντονιστές και διαχειριστές τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Goldman Sachs και ως συνδιαχειριστές τις Mediobanca-Banca di Credito, UBS Limited και BNP Paribas. Οι Barclays Bank, μαζί με την Deutsche Bank AG, London Branch και την J.P. Morgan Securities plc ανέλαβαν την αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ της Eurobank.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των αναδόχων και συμβούλων έχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους. Επιπλέον το γεγονός ότι έχουν μεγάλα έσοδα από την ελληνική αγορά είναι προφανώς ότι επηρεάζει και τη στάση τους έναντι της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ. Και αυτό διότι όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό δεν μπορεί κάποιος να εγγυάται μια αύξηση κεφαλαίου ή να αναμένει μεγάλα έσοδα από προμήθειες και την ίδια στιγμή να εκδίδει εκθέσεις που να τορπιλίζουν αυτή την προσπάθεια. Έτσι μπορεί να εξηγηθούν υπέρ του δέοντος θετικές εκθέσεις ή «κωλοτούμπες» σε σχέση με την Ελληνική Οικονομία όπως αυτές που έχει επιδοθεί ο όμιλος Citigroup.

Πηγή: fpress.gr