30 Απρ 2014

ΕΕΤΤ: Βάζει τέλος στη χρήση των κλεμμένων κινητών

Ο νέος Κανονισμός της ΕΕΤΤ προβλέπει ότι μια κλεμμένη συσκευή κινητού τηλεφώνου δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον ο χρήστης έχει δηλώσει τον διεθνή κωδικό ΙΜΕΙ. Περιλαμβάνει επίσης περισσότερη διαφάνεια και ενημέρωση για τα τιμολόγια.
ΕΕΤΤ: Βάζει τέλος στη χρήση των κλεμμένων κινητών - Πώς θα μπλοκάρει η συσκευή 
της Μάρως Τσαντήλα
 «Μπλόκο» στη χρήση των κλεμμένων συσκευών κινητών επιχειρεί να βάλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα με τον τροποποιημένο Γενικό Κανονισμό Αδειών, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Επιτροπή υποχρεώνει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να διατηρούν μητρώα των αποκλειστικών αριθμών κάθε κλεμμένης ....
συσκευής (ΙΜΕΙ), ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις κλοπής.
Με τον τρόπο αυτόν το κλεμμένο κινητό δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς δεν θα δέχεται διαφορετική κάρτα SIM. Με την κίνηση αυτή το σίγουρο είναι ότι θα χτυπηθεί στη ρίζα του το πρόβλημα της διακίνηση τουλάχιστον στην εγχώρια «μαύρη αγορά» συσκευών που έχουν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους. Η χρήση δεν θα είναι, επίσης εφικτή και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού, καθώς πρόκειται για εφαρμογή σύστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο δεν θα ισχύει γενικά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει απόφαση της EETT οι πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τηρούν λίστες με τους διεθνείς κωδικούς (International Mobile Equipment Identity, IMEI) κλεμμένων συσκευών των χρηστών. Η εγγραφή του κωδικού αυτού στη λίστα γίνεται από τον ίδιο τον χρήστη, με δήλωση την κλοπή του κινητού στην εταιρεία που ανήκει. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο χρήστης να γνωρίζει τον μοναδικό κωδικό της συσκευής του, τον οποίο και μπορεί να τον βρει πατώντας τον κωδικό *#06#.
Κάθε πάροχος υποχρεούται σε τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνει τους υπόλοιπους παρόχους για τους κωδικούς ΙΜΕΙ κλεμμένων κινητών των χρηστών του, ώστε να απαγορεύουν και αυτοί με τη σειρά τους την πραγματοποίηση κλήσεων στο δίκτυό τους από τη συγκεκριμένη συσκευή, μέσα σε πέντε ημέρες το πολύ.
Το «κλείδωμα» της συσκευής δε θα αφορά πλέον μόνο στην κάρτα SIM αλλά θα είναι ολικό, καθιστώντας έτσι την συσκευή ανενεργή στην χώρα μας αλλά και σε ορισμένα δίκτυα του εξωτερικού. Η εγγραφή του ΙΜΕΙ ενός κινητού στη λίστα με τους διεθνείς κωδικούς μπορεί να πραγματοποιηθεί και ύστερα από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ίδιου Κανονισμού περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές που προβλέπουν την διακοπή χρέωσης όταν η υπηρεσία δεν παρέχεται χωρίς υπαιτιότητα του χρήστη, τίθενται συγκεκριμένοι κανόνες αναφορικά με την ενημέρωση των χρηστών για τα τιμολόγια των παρόχων ενώ προβλέπονται σαφώς τα ισχύοντα σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο χρήστης δεν καταβάλει τα τέλη. Με τις αλλαγές αυτές η Επιτροπή επιχειρεί αφενός να προστατέψει τους χρήστες από αλλαγές στα τιμολόγια των εταιρειών, για τις οποίες οι χρήστες εως τώρα ουσιαστικά δεν είχαν ενημέρωση, αφετέρου να «λύσει» στα χέρια των εταιρειών στις περιπτώσεις κακοπληρωτών χρηστών.
Η ΕΕΤΤ δίνει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προθεσμία πέντε μηνών, προκειμένου να συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει ο νέος κανονισμός.
Πηγή: euro2day.gr