10 Απρ 2014

Με την έκδοση συλλεκτικού γραμματοσήμου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη

Mε την έκδοση συλλεκτικού γραμματοσήμου, γιορτάστηκε από το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (International Olympic Truce Centre) η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του υπουργού...
Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού, της γενικής γραμματέως Αθλητισμού, Κούλας Γιαννακίδου, του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργου Φουντουλάκη, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρου Κούβελου και άλλων εκλεκτών προσκεκλημένων. Το γραμματόσημο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας απεικονίζει τους Δελφούς και το περιστέρι της Ειρήνης με τους Ολυμπιακούς κύκλους, που αποτελεί το έμβλημα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, αναφερόμενος στην έκδοση του συλλεκτικού γραμματοσήμου, είπε μεταξύ άλλων ότι «η δύναμη του αθλητισμού εμπνέει την ανθρωπότητα, την οποία εμείς προσπαθούμε να αξιοποιούμε για να εμφυσήσουμε στις κοινωνίες, ειδικά στη νέα γενιά, τα ιδανικά που θα τις βοηθήσουν να ζήσουν αρμονικά, σε έναν πιο ειρηνικό κόσμο».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και πρώην υπουργός, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά είπε ότι «το περιστέρι της Ειρήνης, όπως ξεπροβάλει μέσα από τις φλόγες, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού ζούμε σε μια περίοδο ιδιαίτερης έντασης από πολλές διαφορετικές πλευρές. Η κυκλοφορία του γραμματοσήμου σε μια ιστορική συγκυρία συμβολίζει τις προσπάθειες και τη συνεχή μας δέσμευση στον αγώνα για παγκόσμια ειρήνη».

Ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Σέβομαι την Διαφορετικότητα» που γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελλάδας για την διάδοση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Ιnternational Day of Sport for Development and Peace) καθιερώθηκε στις 23 Αυγούστου 2013, με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.

Ως στόχο έχει να εξάρει τη σημασία του αθλητισμού στην επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης στον κόσμο και στην καταπολέμηση των διακρίσεων κάθε μορφής, των προκαταλήψεων, του φόβου και των παρεξηγήσεων, που συμβάλλουν στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η επιλογή της 6ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη -αντί της 23ης Ιουνίου που είχε αρχικά προταθεί- έγινε κατόπιν πρότασης της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, καθώς αυτή είναι η ημέρα της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 (Νέο Ημερολόγιο).