11 Απρ 2014

Κοινή συνέντευξη Τύπου: Σαμαράς: Ψήφισε Ελλάδα η παγκόσμια αγορά - Μέρκελ: Το φθινόπωρο θα έχουμε σφαιρική εικόνα για την Ελλάδα

- O Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ πως η ανεργία άρχισε να πέφτει
- Ο έλληνας πρωθυπουργός θα δειπνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ σε ταβέρνα στην Πλάκα...
- Η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει ευχάριστες εκπλήξεις από την Μέρκελ
- Επιχειρηματίες σε δημοσιογράφους: Μας δυσκολεύει η Ελλάδα να αναπτυχθούμε στην Ευρώπη
- Γερμανική καγκελαρία: Στηρίζουμε τα επιτυχή μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα

 H γερμανίδα καγκελάριος έφτασε αρκετά αργοπορημένη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αντώνης Σαμαράς καλωσόρισε την φίλη Άνγκελα Μέρκελ, όπως τη χαρακτήρισε και δήλωσε πως η Ελλάδα τα κατάφερε χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και την συμπαράσταση των ευρωπαίων εταίρων.

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως με την Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, ενώ δήλωσε πως έχει τελειώσει οριστικά η εποχή της αναξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό. Προανήγγειλε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, λέγοντας πω το πρωτογενές πλεόνασμα, το μέρισμα στους πολίτες και η έξοδος στις αγορές οφείλονται στις θυσίες των πολιτών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαμαράς η Ελλάδα άφησε πίσω της τα δύσκολα και μπαίνει η χώρα στην ανάκαμψη. Μάλιστα, δήλωσε πως μεταξύ άλλων ενημέρωσε και τη γερμανίδα καγκελάριο πως η ανεργία άρχισε να πέφτει και πως δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα η χώρα, δηλαδή νέο μνημόνιο.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε δύο φορές το έντονο πρόβλημα της ρευστότητας προς την Άνγκελα Μέρκελ και όπως αποκάλυψε η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ικανοποιημένη από την ελληνική οικονομία. Τέλος, ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε την καγκελάριο για την επίσκεψή της και την αλληλεγγύη του γερμανικού λαού.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Αντώνη Σαμαρά για τη φιλική υποδοχή και τη γνωριμία με τους νέους επιχειρηματίες, λέγοντας πως στην Ελλάδα είναι φανερή η μεγάλη πρόοδος, κάτι που δείχνει πως άξιζαν τον κόπο οι μεταρρυθμίσεις.

Η κα Μέρκελ αναγνώρισε τις δύσκολες στιγμές τόσο για τους πολίτες όσο και για τις δύσκολες αποφάσεις της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως είναι αισιόδοξη προς θα συνεχιστεί ο συγκεκριμένος δρόμος. Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική, ενώ δήλωσε πως η Γερμανία θα βοηθήσει με το επενδυτικό ταμείο.

Όπως αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί και περιμένουν την Eurostat στις 23 Απριλίπου την ανακοίνωση για το ακριβές ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δήλωσε ωστόσο, πως η Ευρώπη το φθινόπωρο θα έχει μία σφαιρική εικόνα για την Ελλάδα και για το πώς θα προχωρήσουμε. Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως οι αγορές εξέφρασαν με πανηγυρικό τρόπο την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα.


Οι δηλώσεις της κ.Μέρκελ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα εξάρει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού τονίζοντας παράλληλα ωστόσο την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Η άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στο Μαξίμου

     


  

Εν τω μεταξύ, χαρακτηριστικό το τί θα πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από την επίσκεψη αστραπή της Μέρκελ στην Αθήνα είναι το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης που αναφέρει πως θα συνεχίσει να στηρίζει την πορεία εξυγίανσης στην Ελλάδα. 

«Στήριξη για τη μεταρρυθμιστική πορεία» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρεται ότι «η καγκελάριος ταξίδεψε στην Αθήνα για να ενισχύσει την κυβέρνηση στην πορεία εξυγείανσης (που ακολουθεί), διότι η Ελλάδα στο μεταξύ επέστρεψε επιτυχώς στις χρηματαγορές» ενώ επισημαίνεται ότι στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.

«Η καγκελάριος συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προκειμένου επαινέσει τη συνεπή μεταρρυθμιστική πορεία της κυβέρνησής του. Η επίσκεψή της όμως είναι και ένα μήνυμα ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα επιτυχή μέτρα στην Ελλάδα» συνεχίζει η ανακοίνωση, στην οποία περιγράφεται και το πρόγραμμα της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα.



«Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κάνει ως τώρα η Ελλάδα αξίζουν αναγνώριση. Και οι αγορές τιμούν αυτή την εξέλιξη: ελληνικές τράπεζες μπορούν στο μεταξύ να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Η Ελλάδα επέστρεψε την Πέμπτη στις χρηματαγορές. Για πρώτη φορά ιδιώτες επενδυτές εμπιστεύθηκαν στη χώρα και πάλι χρήματα, μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν τρία δισεκατομμύρια ευρώ από την αγορά ομολόγων. Αυτό είναι περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν» αναφέρει η Καγκελαρία και προσθέτει ότι «το 2014 η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής: έπειτα από μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα υπολογίζει με θετικά πρόσημα ανάπτυξης». Καταλήγει δε τονίζοντας ότι η πρόοδος της Ελλάδας βρέθηκε στις αρχές Απριλίου στο επίκεντρο των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για να υπογραμμίσει ότι «στο μεταξύ αυξάνονται τα θετικά δείγματα στην Ελλάδα, οι στόχοι του προϋπολογισμού του 2013 ξεπεράστηκαν».

Tι είπε η Άνγκελα Μέρκελ στους έλληνες επιχειρηματίες



Τη διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας ώστε τα χρήματα να μην πηγαίνουν στους ίδιους και τους ίδιους ή στις πολυεθνικές, επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, στη συζήτηση μίας ώρας που είχε με τους εκπροσώπους καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες, από την πλευρά των επιχειρηματιών, σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη συνάντηση, η καγκελάριος έκανε αρκετές ερωτήσεις και επισήμανε ότι και στη Γερμανία υπάρχουν προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν στοχευμένη και κρατήθηκαν σημειώσεις.

Η κ. Μέρκελ φέρεται να άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση των εκπροσώπων των ελληνικών επιχειρήσεων για να αναπτυχθεί στην Ευρώπη μιλά νέα εταιρική μορφή που να αφορά στις επιχειρήσεις τεχνολογίας την «ενιαία ευρωπαϊκή επιχείρηση». Ακόμη αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα φορολογικά και κυρίως οι επιχειρηματίες ζήτησαν μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολόγησης.

Όπως σχολίασαν επιχειρηματίες στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης, «δεν μπορούμε να αναπτυχτούμε εύκολα στην Ευρώπη. Μας δυσκολεύει η Ελλάδα».