24 Απρ 2014

Πλεόνασμα νέου γύρου λιτότητας

Στο Eurogroup την Πέμπτη η έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας έκλεισε το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Στα 3,4 δισ. ευρώ το υπολογίζει (αφαιρουμένης της ενίσχυσης των τραπεζών), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ....
Χρήστος Σταϊκούρας μετά την επιβεβαίωση της Eurostat. Με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρύψει τη νέα σκληρή 4ετή λιτότητα, που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Στήριξης.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δήλωσε επίσης.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Εurostat το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2013 σε 12,7% του ΑΕΠ, ενώ αφαιρούμενης της ενίσχυσης των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση αναμένει το Eurogroup την Πέμπτη να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ,  με το μεγαλύτερο τμήμα της να καταβάλλεται εντός του Απριλίου. Κατά την ίδια συνεδρίαση θα εκτιμηθεί η πορεία επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος που εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό.
Στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) εκτιμά η τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ.
Ο Σάιμον Ο' Κόνορ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Σάιμον Ο' Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο Σ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του. Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Σ. Ο' Κόνορ είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές. 
Πηγή: enet.gr