Η διαπίστωση ανήκει στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Θόρμπγιον Γιάγκλαντ, που χθες παρουσίασε στις Βρυξέλλες τα σχετικά στοιχεία στηριζόμενος στα ετήσια συμπεράσματα της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ECSR) του οργανισμού.
"Η ανάγκη για την προστασία των καθημερινών δικαιωμάτων των εργαζομένων και μη εργαζομένων αποτελεί βασική ευρωπαϊκή αξία, η οποία καθίσταται όλο και πιο σημαντική όταν οι καιροί είναι δύσκολοι" τόνισε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στην προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων.
Επισήμανε ακόμη πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, οι παραβιάσεις των διατάξεων του Κοινωνικού Χάρτη αυξάνονται και συνδέονται με τις ανεπαρκείς χορηγήσεις των κοινωνικών παροχών -που πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχούς, τους ανέργους, τους ηλικιωμένους και τους αρρώστους- και με την άνιση μεταχείριση των μεταναστών.
Ο Γιάγκλαντ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου να επικυρώσουν την τελευταία εκδοχή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και να ενταχθούν στον εποπτικό μηχανισμό του. Τόνισε επίσης ότι οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις υποχρεώσεις των χωρών απέναντι στον Χάρτη όταν συζητούν για την επιβολή μέτρων λιτότητας.