30 Δεκ 2013

2014... αγκάθια για την κυβέρνηση

Η ατζέντα της νέας χρονιάς περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου, τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή της οικονομίας στις αγορές
Το 2014 αδιαμφισβήτητα θα αποτελέσει χρονιά μεγάλων αποφάσεων για την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση προσδοκά, ενόψει των διπλών εκλογών του Μαΐου (ευρωεκλογές - αυτοδιοικητικές), αλλά και των διαφαινόμενων εθνικών εκλογών, να πραγματοποιήσει περαιτέρω πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, αλλά ....
κυρίως επιτυχίες που θα μπορεί να τις πιστωθεί.
 Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στα μέσα Ιανουαρίου Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσει να έρθει σε συμφωνία για ελάφρυνση του προγράμματος, ώστε να το παρουσιάσει στους ψηφοφόρους ως σημάδι ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.
Ωστόσο, έστω και αν με αφορμή την ελληνική προεδρία στην Ευρώπη το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πρέπει να παραμείνει ήρεμο, η ατζέντα της νέας χρονιάς περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα και το δημοσιονομικό κενό, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου, τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και την επιστροφή της οικονομίας στις αγορές, για τα οποία κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τις εξελίξεις.
Η τρόικα
Ο αγώνας δρόμου θα ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2014, καθώς οι ελεγκτές της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, με τα ανοιχτά μέτωπα να είναι πολλά.
Οι δύο πλευρές προσδοκούν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης ύψους 4,9 δισ. ευρώ.
Ομως πριν από το «πράσινο φως» για την εκταμίευση, κυβέρνηση και τρόικα θα πρέπει να έχουν βρει τη χρυσή τομή στα εξής θέματα:
* Δημοσιονομικό κενό και νέα μέτρα 2014: Η διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας παραμένει τεράστια, καθώς καθεμία από τις δύο πλευρές προσεγγίζει τελείως διαφορετικά το θέμα. Οι δανειστές εκτοξεύουν το κενό στα 2 δισ. ευρώ παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι υπήρξε προσέγγιση κατά την τελευταία διαπραγμάτευση στα 1,2 δισ. ευρώ. Από τότε οι ελεγκτές έχουν προσθέσει ακόμα 300 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που έγιναν στο φόρο ακινήτων και τη χαμηλή εισπραξιμότητα που θα έχει ο φόρος, σύμφωνα με την τρόικα. Ακόμα 320 εκατ. ευρώ προστέθηκαν από τη μονομερή ψήφιση για τη διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, ενώ παράλληλα οι δανειστές εκτιμούν ότι η ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα δημιουργήσει και νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες τις οποίες θα πρέπει να καλύψει η κυβέρνηση.
Αντίθετα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό προσεγγίζει τα 1 δισ. ευρώ, καθώς θεωρεί ότι οι προβλέψεις της τρόικας είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες.
* Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017: Οι επικεφαλής περιμένουν με την επιστροφή τους στην Αθήνα να δουν το σχέδιο με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που θα αφορούν την τετραετία 2014-2017. Το προσχέδιο έχει ήδη αποσταλεί στην τρόικα, χωρίς όμως, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, να έχει γίνει διαπραγμάτευση.
* Ασφαλιστικό και εργασιακά: Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων παραμένει στο τραπέζι, μαζί με την απαίτηση της τρόικας για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% την επόμενη τριετία. Παράλληλα, η τρύπα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων συνεχίζει να αποτελεί ανοιχτή πληγή για τον κρατικό προϋπολογισμό.
* Κατάργηση τελών και φόρων υπέρ τρίτων: Οι ελεγκτές περιμένουν με την επιστροφή τους να δουν τη λίστα με τους φόρους και τα τέλη που θα καταργηθούν.
* Διαθεσιμότητα - απολύσεις: Λίστες περιμένουν οι επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας και για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, που πήρε παράταση για τις αρχές του 2014.
Χρηματοδοτικό κενό
Αν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα κινηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος, η κυβέρνηση θα έχει απάντηση ίσως και από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει από τα μέσα του 2014. Το ύψος του υπολογίζεται μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ και, όπως αναμένεται, θα καλυφθεί με ένα νέο ευρωπαϊκό δάνειο. Ωστόσο, φλέγον ζήτημα παραμένουν οι όροι της συμφωνίας για το νέο δάνειο, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει την υπογραφή ενός ακόμα μνημονίου, γεγονός όμως που, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, θεωρείται δεδομένο. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ώστε να συνεχίσει να εκταμιεύει το μερίδιο των δόσεων που του αναλογεί.
Το χρέος
Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την κωλυσιεργία που επιδεικνύουν οι δανειστές σε σχέση με την έναρξη της συζήτησης για τη διαχείριση του χρέους και γι' αυτό επιθυμεί να ξεκινήσει άμεσα, τουλάχιστον σε παρασκηνιακό επίπεδο.
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν η επιβεβαίωση από τη Eurostat του πλεονάσματος το 2013, που θα γίνει τον Απρίλιο, να τους βρει έχοντας μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις των εταίρων. Θεωρείται, πάντως, δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τελικές αποφάσεις πριν από τις ευρωεκλογές.
Οπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικά στελέχη, σε αυτή τη συζήτηση η Ελλάδα θα περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα από τη μάχη που μαίνεται εδώ και καιρό μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη μορφή της λύσης.
Το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο μόνο με ένα νέο κούρεμα, ενώ οι Ευρωπαίοι που θα υποστούν τις συνέπειες του κουρέματος επιμένουν σε επιμήκυνση της λήξης των δανείων και αρχικά πάγωμα και αργότερα μείωση επιτοκίων.
Η έξοδος στις αγορές
Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια διερευνητική έξοδο στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με στόχο να στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Αν και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γνωρίζουν ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν με δανεισμό από τις αγορές, καθώς προς το παρόν κοστίζει ακριβά και είναι δύσκολος, ωστόσο επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα επιστροφής στην ομαλότητα και εξόδου από την κρίση και το Μνημόνιο. 
Πηγή: enet.gr