30 Νοε 2013

Mισή αναβάθμιση από τη Moody's – Η Ελλάδα δεν έπιασε το -Β - Δύο αντί τριών βαθμίδων η άνοδος

Να γιατί ανέβαιναν όλη την εβδομάδα οι αποδόσεις των ομολόγων

Ενώ κάποιοι σπεύδουν να πανηγυρίσουν για την από καιρό αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η αλήθεια είναι ότι η βαθμοί ανόδου δεν ήταν οι αναμενόμενοι. Η Ελλάδα δεν πέρασε στην κατηγορία του -Β και αυτό εν μέρη εξηγεί την άνοδο των speads που επικρατούσε όλη την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ....
10ετών ομολόγων να φτάσουν το 8,9%.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγορές αρχίζουν να προσμετρούν στις προσδοκίες το μελλοντικό πολιτικό ρίσκο κυρίως όμως την ικανότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις, ουσιώδη αναδιάρθρωση του δημοσίου με απολύσεις και διαρθρωτικές κινήσεις.
Παρά τις καλές προθέσεις το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις Βρυξέλλες ενώ οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα αναδεικνύουν ότι το επόμενο βήμα κρύβει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προεξοφλούνται.
Ειδικότερα στην κλίμακα Caa3 από C αναβάθμισε την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, διατηρώντας σταθερό το outlook, καθώς όπως υποστηρίζει η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει σταδιακά.
Σε ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας αντικατοπτρίζει τη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
«Οι κυκλικοί παράγοντες και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδηγούν σε σταδιακή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Πηγή: newmoney.gr