29 Νοε 2013

Απεργιακό μέτωπο εντείνει την κυβερνητική αστάθεια

ΥΓΕΙΑ - ΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Την ώρα που παζαρεύονται νέα μέτρα με την τρόικα
Στριμωγμένο βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο ανάμεσα στα μαγειρέματα νέων μέτρων με την τρόικα και σε νέο απεργιακό μέτωπο διαρκείας σε υγεία - παιδεία, προκαλώντας εσωτερικές γκρίνιες που εντείνουν τα σημάδια αστάθειας στον ήδη ....
αδύναμο σχηματισμό Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο όταν έπεσε μαύρο στην ΕΡΤ.

  Παρά τις κραυγές Γεωργιάδη, δύσκολα κρύβονται τα σημάδια νέας κρίσης, την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται τσάι και συμπάθεια στους απολυμένους σε υγεία και παιδεία προετοιμάζοντας νέα μέτρα με την τρόικα για την κάλυψη των κενών της αποτυχίας των οικονομικών πολιτικών της διαρκούς λιτότητας και μαγειρεύει νέα μέτρα.
Σε διαδήλωση οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ    Φωτό: «Ε»/ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Σε διαδήλωση οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ Φωτό: «Ε»/ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
 Παράταση της πανελλαδικής απεργίας των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έως τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ).
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας., «μετά και την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Υγείας ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Α. Γεωργιάδης εκβίαζε από το πρωί κυνικά:
«Δεν πρόκειται να αφήσω κάποιον να νομίζει ότι θα εκβιάζει το κράτος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Υγείας έχει plan b και δεν θα τους αρέσει».
Πάντως αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Υγείας και στελέχους της Ν.Δ. Αθανάσιου Γιαννόπουλου στο ζήτημα των φαρμάκων. Ο κ. Γιαννόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ε, καταφέρθηκε ευθέως κατά του Αδώνιδος Γεωργιάδη λέγοντας ότι βρίσκεται σε «γνωσιακό ιατρικό παραλήρημα», ενώ σχετικά με την τροπολογία σημείωσε ότι «θα μπούμε σε περιπέτειες, οικονομικές και ιατρικές», όπως γράφει σήμερα Πέμπτη η "Ελευθεροτυπία".
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας, ο οποίος προαλειφόταν για πρόεδρος του ΕΟΦ, επισήμανε ότι υπάρχουν γενόσημα τα οποία μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα και πανάκριβα σχετικά με το κόστος στο σύστημα λόγω μη αποτελεσματικότητας, δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΕΟΦ.
Νέα απεργία στο ΕΜΠ
Ταυτόχρονα, νέα απεργία κατά των απολύσεων αποφάσισαν την Πέμπτη σε γενική συνέλευση οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, με νέα 24ωρη απεργία την Παρασκευή και συμμετοχή στην 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δευτέρα και Τρίτη.
Στις γενικές συνελεύσεις επικράτησε κλίμα για συνέχιση της απεργιακής δράσης παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης με την πρόταση των απεργιακών επιτροπών να επικρατεί. Τη Δευτέρα θα υπάρχουν νέες συνελεύσεις.
Την Παρασκευή διαδηλώνουν απεργιακά όλοι μαζί γιατροί, νοσηλευτές, εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ και διοικητικοί πανεπιστημίων μαζί φοιτητές.Ο Αρβανιτόπουλος κατά τη χθεσινή τους συνάντηση τόνισε στους διοικητικούς υπαλλήλους πως 650 υπάλληλοι θα επανατοποθετηθούν σε ιδρύματα που έχουν κενά.
Ωστόσο, αυτό αφήνει απ' έξω πολλούς άλλους, καθώς με την Κοινή Υπουργική Απόφαση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί από οκτώ ΑΕΙ. 
Πηγή: enet.gr