27 Αυγ 2013

ΕΥΡΩΒ: Αποφασίστηκε η εξαγορά Τ.Τ. και Proton

Την αύξηση κεφαλαίου κατά 681 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ, με την εισφορά εις είδος του 100% του νέου Τ.Τ. αλλά και την εξαγορά έναντι συμβολικού τιμήματος της νέας Proton, αποφασίζει η Γ.Σ. της Eurobank.
του Χρ. Κίτσιου
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 681 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί με εισφορά από το ΤΧΣ του 100% των μετοχών του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προχωρά η Eurobank, καθώς και στην εξαγορά έναντι 1 ευρώ της νέας Proton Bank.
Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ....
έκδοση 1.418.750.000 μετοχών με τιμή διάθεσης 0,48 ευρώ.
Η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την εισφορά εις είδος του 100% των μετοχών του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αποτιμήθηκαν στα 681 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η γενική συνέλευση καλείται να εγκρίνει την εξαγορά έναντι του συμβολικού τιμήματος του 1 ευρώ του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Proton Bank, η οποία θα ανακεφαλαιοποιηθεί προηγουμένως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το ποσό των 395 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου για την απόκτηση του Τ.Τ. και η εξαγορά της Proton θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Οκτωβρίου, υπό την αίρεση λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Αρχές.
Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στους μετόχους χαρακτήρισε ορόσημο για τη Eurobank και την αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος την εξαγορά των δύο τραπεζών.
Επανέλαβε δε την πρόθεση του ομίλου Eurobank να διατηρήσει σε αυτόνομη λειτουργία το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με βάση τη διατυπωμένη στρατηγική «μία τράπεζα, δύο εμπορικές επωνυμίες».
«Το Τ.Τ. αποτελεί θεσμό που σεβόμαστε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει τον ιστορικό του ρόλο στην αποταμίευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ένα λεπτομερές business plan της Eurobank, το οποίο προβλέπει τη συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας για το Τ.Τ., με κεντροποίηση υπηρεσίων και λειτουργικών σχημάτων.
Αναφορικά με την Proton, o κ. Μεγάλου δήλωσε ότι το δίκτυό της θα ενσωματωθεί σε αυτό της Eurobank, τονίζοντας ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία με τις διοικήσεις των δύο υπό εξαγορά τραπεζών.
Στο νέο πενταετές business plan, η κατάρτιση του οποίου θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, θα απεικονιστούν στη λεπτομέρεια οι συνέργειες από την απόκτηση του Τ.Τ. και της Proton.
Με τα pro forma στοιχεία της 31ης/3/2013 ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις του νέου ομίλου διαμορφώνεται στο 114% από 132% που είχε μόνη της η Eurobank. Το συνολικό ενεργητικό ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ και οι εργαζόμενοι τiς 20.000.
Η γενική συνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τις προτάσεις της διοίκησης, καθώς το ΤΧΣ αποτελεί τον με απόσταση μεγαλύτερο μέτοχο της Eurobank.
 
Πηγή: euro2day.gr