30 Αυγ 2013

Κέρι: Ο Άσαντ είναι φονιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, με δηλώσεις που έκανε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ στη Συρία κατά αμάχων πολιτών στις 21 Αυγούστου, δήλωσε πεπεισμένος πως έγινε χρήση και μάλιστα πολλές φορές και πως «ο πολιτισμένος κόσμος δεν δέχεται...
τη χρήση χημικών όπλων». «Τα πιο ειδεχθή όπλα του κόσμου δεν πρέπει ποτέ να ξαναχρησιμοποιηθούν κατά ευάλωτων ανθρώπων», πρόσθεσε.
Παράλληλα, είπε ότι από την επίθεση με χημικά όπλα σκοτώθηκαν 1.429 πολίτες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 426 παιδιά. Η επίθεση σύμφωνα με τις ΗΠΑ, είχε σχεδιαστεί από το καθεστώς τρεις ημέρες νωρίτερα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε απαντήσεις προτού αναλάβουμε δράση», καθώς ο Άσαντ διαθέτει μεγάλο χημικό οπλοστάσιο.

Αναφερόμενος στον Άσαντ τον χαρακτήρισε «φονιά».
Ο Κέρι συνέδεσε το καθεστώς Άσαντ με την «τρομοκρατική οργάνωση» Χεζμπολάχ, αλλά και το παρομοίασε με το καθεστώς της Βορείου Κορέας. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ιράν και τους δεσμούς του με το «δικτατορικό» καθεστώς Άσαντ.

Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι και οι σύμμαχοι των ΗΠΑ καταδικάζουν το καθεστώς Άσαντ, και υπερθεμάτισε για τον ρόλο του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ομπάμα σέβονται απεριόριστα τον ΟΗΕ». Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξακολουθεί να απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα, στους συμμάχους της, στο Κογκρέσο, αλλά κυρίως στους Αμερικανούς πολίτες ως ΗΠΑ. Αν και ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αναζητούν συμμαχική δράση απέναντι στο καθεστώς Άσαντ, αλλά τόνισε ότι θα ενεργήσουν με το δικό τους χρονοδιάγραμμα.

Τόνισε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση για τον τρόπο δράσης των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει δράση.

Εν τω μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την έρευνά τους στην περιοχή που καταγγέλλεται ότι ο στρατός του σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ έκανε επίθεση με χημικά όπλα και να αποχωρήσουν το Σάββατο από τη χώρα.

Πηγή:http://www.zougla.gr