31 Αυγ 2013

Ομπαμα: Μόνο με έγκριση του Κογκρέσου η επίθεση στη Συρία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ πως έχει ληφθεί απόφαση για «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση στη Συρία, ωστόσο τόνισε πως για οποιαδήποτε δράση θα ζητήσει την ψήφο από το Κογκρέσο. «Δεν μπορούμε και δεν ....
θα κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό που συνέβη στη Δαμασκό», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Reuters.
Εν τω μεταξύ το Σάββατο αποχώρησαν από τη Δαμασκό οι επιθεωρητές του ΟΗΕ καθώς ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για την καταγγελία των αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Όπως ανακοινώθηκε ενδέχεται να χρειαστούν δύο ή και περισσότερες εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί και να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα της έρευνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένος για μια στρατιωτική επέμβαση εκτός πλαισίου του ΟΗΕ και με όσους «πρόθυμους» μπορέσει να συγκεντρώσει. Μετά και την άτακτη υποχώρηση του Ντέιβιντ Κάμερον λόγω της απόρριψης από το βρετανικό κοινοβούλιο της πρότασης για δράση κατά της συριακής κυβέρνησης, ο πιο ένθερμος δυτικός υποστηρικτής των ΗΠΑ είναι η Γαλλία.

Σημειώνεται πως διεθνή μέσα και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Κάμερον να επιστρέψει με μία δεύτερη ψηφοφορία, αν προκύψει από το πόρισμα του ΟΗΕ, έστω και σαν υποψία, πως έγινε χρήση χημικών από το καθεστώς Ασάντ.

Το δικαίωμα βέτο που έχουν Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας καθιστά αδύνατη μια συμφωνία για στρατιωτική επέμβαση σε επίπεδο ΟΗΕ και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε μια δράση εκτός ΟΗΕ.

Οι ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον για στρατιωτική δράση κατά της συριακής κυβέρνησης προκάλεσαν εκ νέου την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτες τέτοιες απειλές», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε το Σάββατο τον «νομπελίστα ειρήνης» Μπαράκ Ομπάμα, όπως τον αποκάλεσε, να σκεφτεί καλύτερα τις επιπτώσεις που θα έχει η απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ σημειώνοντας πως «δεδομένης της έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση που θα παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –και δεν έχει σημασία πόσο περιορισμένη θα είναι- θα ήταν μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα υπονόμευε τις προοπτικές για μια πολιτική και διπλωματική επίλυση της συριακής κρίσης, οδηγώντας σε ένα νέο γύρο αιματηρών συγκρούσεων», επισήμαεν ο Αλεξάντερ Λουκασεβιτς.


Πηγή: tvxs.gr