28 Ιουλ 2013

«Θερμό» φθινόπωρο με εκλογικά σενάρια

Πληροφορίες για εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες

Οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνηση αλλά και στα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κλίμα που διαμορφώνεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ήδη δύσκολες σχέσεις με τους δανειστές προμηνύουν... «θερμό» φθινόπωρο.

Τα προβλήματα και οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν με τις αλλαγές στο Δημόσιο αλλά κυρίως η τάση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ που περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανακοινώσουν την εκταμίευση της δόσης δημιουργούν πονοκέφαλο στο Μαξίμου αλλά και επαναφέρουν στο προσκήνιο έντονη συζήτηση για το κατά πόσο σε αυτό το περιβάλλον μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει δυναμικά τις μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτή τη λογική έχουν αρχίσει να γίνονται εισηγήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, μετά τις γερμανικές εκλογές, όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με βασικό επιχείρημα την ανάγκη επίσπευσης των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Είναι πλέον βέβαιο, σημειώνει η εφημερίδα, πως το φθινόπωρο τα πράγματα θα αλλάξουν. Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος από την τρόικα και η Αθήνα έχει λάβει το μήνυμα πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων. Την ίδια ώρα όμως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα όριά της και πως καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να περάσει νέα μέτρα από τη Βουλή.

Ακόμα και υπουργοί που σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθούν όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο τους επόμενους μήνες. Αν μάλιστα δεχθούμε πως η λογική των οριζόντιων μέτρων στις διαθεσιμότητες του Δημοσίου δεν θα συνεχιστεί, τότε φαίνεται πολύ δύσκολο να βρεθούν άλλοι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι έως το τέλος του έτους.

Το μπαλάκι φαίνεται πως περνά στους δημάρχους οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα θελήσουν ή αν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μετακινήσεις και αλλαγές υπαλλήλων τους. Ακόμα καις το οικονομικό επιτελείο όπου διατηρούν αισιοδοξία για το πλεόνασμα στο τέλος του έτους, κατανοούν πως οι πολίτες δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς τα χαράτσια θα συνοδευτούν από νέες εισφορές στην εφορία.

Το θέμα των εκλογών δεν πέφτει για πρώτη φορά στο τραπέζι καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξετάσει πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο τον Ιούνιο, όταν είχε διαπιστωθεί πως δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική κίνηση στο θέμα της διαθεσιμότητας.

Σε μία θυελλώδη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού είχε για πρώτη φορά ειπωθεί ανοιχτά η πρόταση αυτή από συνεργάτες του, αλλά και υπουργούς, που εκτιμούσαν πως θα έπρεπε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.