Εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην Αίγυπτο με τον
αριθμό των νεκρών από τις χθεσινές συγκρούσεις να ανεβαίνει αλλά να
παραμένει συγκεχυμένος. Για τουλάχιστον 200 νεκρούς κάνει λόγο πλέον η
Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώ το υπουργείο Υγείας ανέβασε ....
σε 78 από 38
τον αριθμό των θυμάτων από τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου.
Ωστόσο η κυβέρνηση δίνει κατά πολύ μικρότερο απολογισμό των τραυματιών αναφέροντας ότι ανέρχονται σε 269.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων με μόνο σκοπό να διαλύσει το πλήθος που είχε βάλει φωτιά σε ελαστικά προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση σε γέφυρα.
Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκου, ανώτερο στέλεχος της Αδελφότητας ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook ότι “βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε μια γενοκτονία. Πότε οι ελεύθεροι πολίτες θα κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό;”
Οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου αψηφούν πάντως για την ώρα τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών για διάλυση των διαδηλώσεων και συνεχίζουν την καθιστική διαμαρτυρία στο Κάιρο.
Διεθνής ανησυχία και φωνές διαμαρτυρίας
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η μεταβατική φάση πρέπει να χαρακτηρίζεται από το πνεύμα της ομόνοιας, ότι οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να αποφεύγουν τις πολιτικοποιημένες συλλήψεις και κρατήσεις και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω αιματοχυσίες”, ανέφερε σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ.
Δριμεία επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων επειδή “απέτυχαν να καταδικάσουν σθεναρά” τις δολοφονίες δεκάδων διαδηλωτών εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το Reuters.
“Όσοι έμειναν σιωπηλοί όταν η εθνική θέληση της Αιγύπτου σφαγιαζόταν, παραμένουν σιωπηλοί ενόσω σφαγιάζονται ακόμα και άνθρωποι. Τι συνέβη στην ΕΕ και τις αξίες της, που είναι αυτοί που συνεχίζουν να δίνουν μαθήματα δημοκρατίας;” δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. “Που είναι τα Ηνωμένα Έθνη;”, συνέχισε. “Που είναι εκείνοι που μας επέκριναν όταν οι τουρκικές αρχές χρησιμοποίησαν, με ένα εντελώς δικαιολογημένο και νόμιμο τρόπο, αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού. Που είναι εκείνοι, τώρα που συμβαίνουν αυτά τα έκτροπα στην Αίγυπτο;”, είπε
Τη βαθιά θλίψη της εξέφρασε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και τερματισμό των βίαιων επεισοδίων.
Τα επεισόδια καταδίκασε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, καλώντας τις δυνάμεις ασφαλείας να σεβαστούν την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της συνάθροισης και προτρέποντας τους διαδηλωτές για ειρηνικές διαμαρτυρίες. “Ο Γενικός Γραμματέας καλεί και πάλι τις αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για την ειρηνική διαχείριση των διαδηλώσεων και την ασφάλεια όλων των Αιγυπτίων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.
Πηγή: enet.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ