31 Μαΐ 2013

ΤΑΙΠΕΔ: Δύο κοινοπραξίες διεκδικούν την ΕΥΑΘ

Δύο κοινοπρακτικά σχήματα -από τα τέσσερα που είχαν υποβάλει προσφορές- περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τη διεκδίκηση του προς αποκρατικοποίηση 51% της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, προς επιβεβαίωση όσων είχε μεταδώσει το Capital.gr

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ....

ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού περνούν τα εξής σχήματα:
1. Suez Environment SAS - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.
2. Mekorot Development and Enterprise Ltd - Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών- MIYA Water Projects Netherlands BV - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE 

Τα σχήματα που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση είναι η εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη και η εναλλακτικού χαρακτήρα «Κίνηση 136».

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της βορειοελλαδίτικης εταιρείας ύδρευσης, από το ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την παραχώρηση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης και όχι του δικτύου και των υδάτων που παραμένουν κυριότητα της ΕΥΑΘ Παγίων.

Το ύψος των τιμολογίων νερού καθορίζεται για την πρώτη πενταετία από τη σύμβαση παραχώρησης, ενώ οποιαδήποτε μεταβολή –μετά την πενταετία- τελεί υπό την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρουν από το ΤΑΙΠΕΔ, οι θέσεις εργασίες θα αυξηθούν, καθώς απαιτείται η υλοποίηση νέων επενδύσεων, δεδομένου ότι η ποιότητα του νερού της Θεσσαλονίκης δεν είναι η βέλτιστη, ενώ καταγράφεται απώλεια σε ποσοστό 26%. Ταυτόχρονα, είναι ορατός ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω παραβίασης περιβαλλοντικών όρων.

Εξάλλου, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπως επισημαίνουν από το Ταμείο, αποτελεί ευρωπαϊκή πρακτική, καθώς σε 23 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων διαχειρίζονται το νερό.

Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας
Επίσης, εγκρίθηκαν τα έξι επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη b’ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Αγ. Ιωάννη Σιθωνίας:

1. Lamda Ανάπτυξη Έργων ΑE,
2. JSC Donskoy Tabak,
3. Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα ΑΕ,
4. Πόρτο Καρράς ΑΕ,
5. Δομοτεχνική ΑΕ,
6. Ιωάννης Μεντεκίδης και Γεώργιος Μεντεκίδης

Κατά τη β’ φάση του διαγωνισμού, οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για το περιουσιακό στοιχείο και τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Έντεκα διεκδικητές της πρώτης ομάδας μαρίνων
Επιπλέον, έντεκα διεθνή και εγχώρια επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση της πρώτης ομάδας τουριστικών λιμένων η οποία απαρτίζεται από (α) την μαρίνα Αλίμου, (β) το τουριστικό αγκυροβόλιο Νέας Επιδαύρου, (γ) μέρος του λιμένα Ύδρας και (δ) μέρος του λιμένα και του τουριστικού καταφυγίου του Πόρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους διεκδικητές των τουριστικών λιμένων συγκαταλέγονται η Lamda Development κοινού με την τουρκική Dogus, με την οποία έχουν συνάψει συμφωνία συνεργασίας, καθώς και οι κατασκευαστικοί όμιλοι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ, Τεχνική Ολυμπιακή και Archirodon. 

Προσφορά κατέθεσε και η εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Majestic Jetties & Marinas.

Τέλος, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση των εξής έργων: 

• Παραχώρηση της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και 3 καθέτων αξόνων.

• Τρία ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ (Άνδρος, Τσαγκαράδα, Σκιάθος).

Πηγή: capital.gr


Πηγή:www.capital.gr