4 Απρ 2013

Τι επιβαρύνσεις φέρνει ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Φορολογούνται και τα αγροτεμάχια

Τι επιβαρύνσεις φέρνει ο νέος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Πρόταση στην τρόικα το Ειδικό Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) να ονομάζεται εφ εξής Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και να εμπεριέχει ένα μειωμένο συντελεστή, ο οποίος - σε σχέση με το ΕEΤΗΔΕ - θα επιφέρει απώλεια ....
εσόδων της τάξης του 10% - 15%, θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση. Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αποδώσει δημοσιονομικά 200 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα, διαφορά, που εκτιμάται ότι θα καλυφθεί με τρεις τρόπους :
  • Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των Δήμων. 
  • Από ακίνητα, που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ. 
  • Από εξαιρέσεις, που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕEΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 60 εκατ. ευρώ από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση, που έχει το ΕΕΤΗΔΕ σε σχέση με αυτή, που υπολογίζει η τρόικα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.
Ουσιαστικά, τη φετινή χρονιά, το χαράτσι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ενδεχομένως μέσω της εφορίας. Ωστόσο, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι από τη νέα χρονιά όλα θα πληρώνονται στις ΔΟΥ.
Πηγή: news.gr